Planeta

Sirijske snage pripremaju hemijsko oružje za Idlib

Postoji “mnogo dokaza” da snage sirijske vlade u Idlibu na sjeverozapadu zemlje pripremaju hemijska oružja, rekao je u četvrtak novi savjetnik State Departmenta za Siriju upozorivši na rizike ofanzive na posljednju veliku pobunjeničku enklavu u Siriji.

“Siguran sam da imamo vrlo, vrlo čvrste temelje za ta upozorenja”, rekao je Džim Džefri kojeg je 17. avgusta državni sekretar Majk Pompeo imenovao posebnim savjetnikom za Siriju koji prati razgovore o političkoj tranziciji u toj zemlji.

“Bilo kakva ofanziva je za nas nesmotrena eskalacija za osudu”, rekao je Džefri novinarima u svom prvom razgovoru o stanju u Siriji. “Postoji mnogo dokaza da se pripremaju hemijska oružja”.

Bijela kuća je upozorila da će Sjedinjene Države i saveznici odgovoriti “brzo i snažno” ako snage sirijske vlade upotrijebe hemijska oružja u ofanzivi koja se očekuje u Idlibu.

Džefri je rekao da bi napad ruskih i sirijskih snaga i upotreba kemijskog oružja izazvala golemi priljev izbjeglica u jugoistočnu Tursku ili područja u Siriji pod turskim nadzorom.

On je stanje u Idlibu opisao “vrlo opasnim” i rekao da Turska nastoji izbjeći opštu ofanzivu snaga sirijske vlade, prenosi Hina.

2 Komentara na "Sirijske snage pripremaju hemijsko oružje za Idlib"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend