Planeta

Istorijski samit SAD i Sjeverne Koreje: Šta piše u deklaraciji

Sjevernokorejski mediji proslavili su samit Trampa i Kima i nazvali ga pobjedom vijeka, a državni mediji javljaju da SAD namjeravaju da ukinu sankcije toj zemlji.

Dva lidera u utorak su potpisali kratku deklaraciju o nuklearnom razoružanju i smanjenju tenzija.

Predsjednik Donald Trump izjavio je nakon toga da će sankcije za sada ostati na snazi, ali da će biti ukinute kada “nuklearne jedinice više ne budu faktor”.

Takođe je najavio prekid zajedničkih vojnih vježbi SAD i Južne Koreje.

Taj potez, koji je Pjongjang dugo očekivao, zapravo je najveći ustupak Sjevernoj Koreji i čini se da je ostavio potpuno zatečenim saveznike SAD-a.

Od tada Pentagon pokušava da ubijedi svoje saveznike u “čvrstinu” prethodno postignutih dogovora.

Mediji u Sjevernoj Koreji, su inače pod strogom kontrolom države i isključivo pozitivno izvještavaju o državnim poslovima, a veoma rijetko u realnom vremenu pišu o aktivnostima njihovog lidera Kim Džong-una.

Međutim jučerašnji sastanak u Singapuru danas je na naslovnim stranama sa velikim brojem slika Kima i Trampa sa sastanka.

Državni list Rodong Sinmun nazvao je samit “sastankom vijeka” na naslovnoj strani, a državna medijska agencija KCNA objavila je entuzijastičan članak na engleskom, hvaleći razgovore koje je proglasila “odmakom od prošlosti”.

KCNA je citirala i Trampa i Kima u svom izvještaju sa sastanka, a navela je i Kimove riječi da je neophodno “hitno donijeti odluku o zaustavljanju uznemirujućih i neprijateljskih akcija jednih protiv drugih” .

Šta piše u deklaraciji?

Državna agencija takođe prenosi da su lideri pristali da posjete jedan drugog u Sjevernoj Koreji i SAD.

Potpisana deklaracija obavezuje SAD i Sjevernu Koreju da rade na uspostavljanju novih odnosa, SAD mora da pruži garancije za sigurnost Sjeverene Koreje, a Pjongjang se za uzvrat obavezuje na potpuno nuklearno razoružavanje poluostrva.

Zapadni analitičari ocjenjuju da ovaj dogovor znači velike ustupke Sjevernoj Koreji, a da za uzvrat nema detalja o tome kako bi se razoružavanje poluostrva moglo i postići.

Šta kažu u Pentagonu?

Američki sekretar odbrane Džim Matis ranije je medijima rekao da ne vjeruje da će vojna pitanja biti na agendi sastanka. Upitan tada da li bi on bio obaviješten da je to tema samita, odgovorio je: “Da, naravno da bih bio”.

Kasnije je Pentagon negirao da je Matis bio neobaviješten. “Na vrijeme je bio obaviješten”, izjavila je portparolka Bijele kuće Dejna Vajt.

Ona je za BBC rekla: “Naš savez ostaje na snazi i obezbjeđuje mir i stabilnost u regionu”.

SAD ima oko 30000 vojnika u Južnoj Koreji i jednom godišnje im se iz baze u Guamu pridružuju ostali kako bi učestvovali u velikim vojnim vježbama.

Sjeverna Koreja ove vježbe smatra pripremama za invaziju, ali vlada u Seulu tvrdi da vježbe imaju odbrambeni karakter.

Tramp je rekao da će ukidanje ovih vježbi donijeti veliku uštedu novca, ali nije isključio mogućnost njihovog obnavljanja ako Sjeverna Koreja prekine saradnju.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend