Planeta

Sjevernokorejski vojnici poginuli postavljajući mine duž vojne linije sa Južnom Korejom

Foto: AFP

Vojska Južne Koreje ispalila je hice upozorenja nakon što su sjevernokorejski vojnici nakratko prešli demilitarizovanu zonu (DMZ) koja razdvaja Sjevernu i Južnu Koreju, navedeno je saopštenju Zajedničkog načelnika štabova zemlje (ZKS).

Vojska Južne Koreje ispalila je danas hice upozorenja nakon što su sjevernokorejski vojnici nakratko prešli demilitarizovanu zonu (DMZ) koja razdvaja Sjevernu i Južnu Koreju, navedeno je saopštenju Zajedničkog načelnika štabova zemlje (ZKS).

Generalštab je saopštio da su sjevernokorejski vojnici u odvojenom incidentu pretrpjeli višestruke žrtve tokom rada zbog eksplozije mina u DMZ-u.

Vojska Sjeverne Koreje sprovodi različite aktivnosti duž linije fronta, uključujući raspoređivanje vojnika i postavljanje mina od aprila, dodao je zvaničnik Generalštaba.

Činilo se da su takve aktivnosti dio napora da se pooštri kontrola granice i spriječe Sjevernokorejci da pobjegnu na jug, rekao je zvaničnik.

Generalštab je objavio fotografije na kojima se vidi grupa sjevernokorejskih vojnika kako uklanjaju željezničke šine duž pruge koja povezuje dvije Koreje.

ZKS je saopštio da je oko 20 do 30 sjevernokorejskih vojnika nakratko prešlo vojnu demarkacionu liniju u centralnom dijelu granice, prenosi Jonhap.

„Južnokorejska vojska je ispalila hice upozorenja, što je navelo sjevernokorejske vojnike da se vrate na svoju stranu granice“, saopštio je ZKS i dodao da nije bilo neobičnih aktivnosti nakon hitaca upozorenja.

Zvaničnik ZKS je rekao da incident nije bio namjeran već slučajan, prenosi pomenuta novinska agencija.

Zvaničnik je u saopštenju dodao da vojska Sjeverne Koreje sprovodi razne aktivnosti duž linije fronta uključujući raspoređivanje vojnika i postavljanje mina.

Južna Koreja je prošle nedjelje ispalila hice upozorenja kada je oko 20 sjevernokorejskih vojnika nakratko prešlo granicu, naveli su zvaničnici Seula.

 

Send this to a friend