Planeta

Skandal trese Ameriku: Ljekari za recepte tražili i seksualne usluge

Ilustracija

Američke vlasti podigle su optužnicu protiv 53 zdravstvena radnika, uključujući 31 ljekara, zbog ilegalnog prepisivanja opioida i drugih opasnih ljekova. Kako navode američki mediji, oni su ponekad u zamjenu za recepte tražili seksualne usluge.

Federalni zvaničnici su na konferenciji za novinare u Sinsinatiju, u Ohaju, naveli da njihova istraga nije završena.

Američki ljekari, farmaceuti i drugi medicinski radnici su optuženi da su ilegalno prepisivali milione pilula koje sadrže opioide i druge štetne ljekove, prenosi Glas Amerike.

Vlasti su identifikovale 350 nedozvoljenih recepata kojima je prepisano 32 miliona pilula.

“Današnje saopštenje obuhvata navodna krivična djela protiv 53 medicinskih radnika, uključujuci 31 ljekara, sedam farmaceuta, devet ljekarskih asistenata i medicinskih sestara i šest drugih zdravstvenih radnika. Ovo je najveći skandal te vrste protiv registrovanih medicinskih radnika”, rekao je Džon Martin iz agencije za borbu protiv droga.

Imena optuženih za sada nisu objavljena, ali zvaničnici navode da su hapšenja obavljena i da su nalozi za pretres izvršeni.

“Ako se takozvani zdravstveni profesionalci ponašaju kao dileri droge, Ministarstvo pravosuđa će ih kao takve i tretirati”, poručio je pomoćnik američkog ministra pravosuđa Brajan Benčkovski.

Gotovo svi ilegalni recepti za ljekove poput fentanila i oksikodona su izdati u pet država: Alabami, Kentakiju, Ohaju, Tenesiju i Zapadnoj Virdžiniji.

Slučajevi obuhvataju jednog ljekara u Dejtonu u Ohaju, koji je navodno prepisao 1.750.000 ljekova tokom perioda od dvije godine, i drugog u Alabami, koji je navodno dozvoljavao ženama, s kojima je imao seksualne odnose, da koriste ljekove u njegovoj kući.

Više od 42.000 Amerikanaca je umrlo od preterane doze opioida 2016. i taj broj raste.

Predsjednik SAD Donald Tramp je proglasio krizu sa opioidima vanrednom situacijom u zdravstvu i 2018. objavio svoju inicijativu za obustavu zloupotrebe opioida sa ciljem borbe protiv počinilaca koji su doveli do te krize.

Te mjere obuhvataju edukaciju o opasnostima od opioida, zaustavljanje domaćih i međunarodnih linija za njhovu dostavu i pomoć za oporavak zavisnika.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
FrankoSrčani problem
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Franko
Gost
Franko

Američka posla.

Srčani problem
Gost
Srčani problem

“Vlasti su identifikovale 350 nedozvoljenih recepata kojima je prepisano 32 miliona pilula”. Jeste li sigurni da je ovo tačno? Ispada da je svaki recept bio dobar za preko 90 hiljada pilula.

Send this to a friend