Planeta

Slobodna sirijska armija ubila vođu Islamske države

Foto: AFP

Slobodna sirijska armija izvršila je operaciju u kojoj je ubijen čelnik militantne organizacije tzv. Islamske države Abu Hasan el-Hašimi el-Kuraši u sirijskoj provinciji Dara sredinom oktobra, saopštila je američka vojska.

” ‘Islamska država’ i dalje je prijetnja u tom regionu. Centralna komanda i naši partneri ostaju fokusirani na trajan poraz ‘Islamske države’ “, navodi se u saopštenju.

Bijela kuća je pozdravila vijest o pogibiji El-Kurašija i navela da još analizira tu informaciju.

“Islamska država”, koja je poražena u Iraku i Siriji, objavila je smrt svog vođe, precizirajući da je on ubijen “u borbama s neprijateljima Božjim”.

U audioporuci portparola džihadističke grupe rečeno je da je imenovan novi “kalif muslimana” Abu el-Husein el-Huseini el-Kuraši.

Portparol po imenu Abu Omar el-Muhadžir nije precizirao okolnosti pod kojim je poginuo vođa skupine, inače Iračanin.

El-Mudžahir nije rekao ništa o novom vođi grupe, koji nosi isto ime El-Kuraši kao i njegov prethodnik, što se odnosi na pleme poslanika Muhameda, od koga samoproglašeni “kalif” mora biti potomak.

Nakon meteorskog uspona moći “Islamske države” 2014. u Iraku i Siriji i osvajanja ogromnih teritorija na prostorima ove dvije bliskoistočne države, njen samoproglašeni “kalifat” je zbačen nizom ofanziva 2017. i 2019. godine.

Od tada je organizacija nekoliko puta destabilizovana smrću ili hapšenjem njenih vođa.

Prvi vođa “Islamske države”, Abu Bakr el-Bagdadi el-Kuraši, ubijen je u američkoj akciji u Siriji 2019. godine, a njegov nasljednik Abu Ibrahim el-Hašimi el-Kuraši eliminisan je u februaru u operaciji američkih specijalnih snaga na sjeverozapadu zemlje.

Send this to a friend