Planeta

Snježna oluja paralisala Sjedinjene Države: Škole zatvorene, nema struje, letovi kasne

Foto: Nova S
Foto: Nova S

Zimsko nevrijeme u ponedjeljak donijelo je obilne snježne padavine praćene vjetrom na veći dio istočne obale i jugoistočne i centralne Sjedinjene Države. Zbog toga su savezne službe i škole morale da obustave rad, letovi su odgođeni, a struja je isključena za veliki broj domaćinstava. Nacionalna meteorološka služba najavila je 12 do 25 centimetara snijega i vjetrove do 64 kilometra na sat tokom prve snježne oluje u tom dijelu Amerike ove sezone, prenosi Rojters.

Snježna mećava je zadala neočekivano jak udarac i čini se da je stanovnike SAD zatekla nespremne za snijeg od čak 23 centimetra, privremeno zarobivši američkog predsjednika Džo Bajdena u avionu Air Force One.

Upozorenje na snježnu oluju izdato je u svim državama od Južne i Sjeverne Karoline do New Jerseya.

Nacionalna meteorološka služba izvijestila je da je u glavnom gradu Vašingtonu palo 21,59 centimetara snijega, u istočnom Tenesiju 22,86 centimetara, u Virdžiniji 37 centimetara i u Merilendu 39,37 centimetara.

“Kada govorimo o visoko naseljenim područjima, sve veći snijeg postaje problem”, rekao je Austin Mansfield, meteorolog u Nacionalnoj službi, koji je rekao da zimska oluja jenjava.

 

Mnogi Amerikanci pokušavaju da se vrate kućama nakon božićnih i novogodišnjih praznika i suočavaju se s hiljadama otkazanih letova zbog lošeg vremena i problema sa osobljem aviokompanije, što je dijelom i zbog širenja zaraze koronavirusom među posadama aviona.

Prvi radni dan u 2022. donio je više od 4.900 otkazanih letova širom svijeta, uključujući 3.173 leta unutar Sjedinjenih Država i međunarodnih letova za i iz Amerike.

 

Ta otkazivanja – zajedno sa 6.775 kašnjenja letova u Sjedinjenim Državama u ponedjeljak – pogoršala su nevolju onih koji su se vraćali s praznika. Meteorolozi kažu da je to najveća snježna oluja u ovoj oblasti u najmanje dvije godine.

“Ovo je puno snijega”, rekla je gradonačelnica Vašingtona Muriel Bouser.U gradu su se srušili dalekovodi i drveće, američki Senat je odgodio glasanje, a zdravstvene službe otkazale test na koronavirus.

“Ako nije apsolutno neophodno da izlazite, ostanite kod kuće i sklonite se sa ulice”, upozorila je.

Send this to a friend