Planeta

Španski premijer odbio da se sastane sa Gvaidom

Pedro Sančez

Španski premijer, Pedro Sančes, izjavio je da je dijalog neophodan za rješavanje krize u Venecueli Njega je opozicija kritikovala što je odbio da razgovara sa liderom opozicije u Venecueli Huanom Gvaidom.

“To je složena kriza koja zahtijeva dijalog… Stav španske vlade uvijek je bio da daje prednost dijalogu” opozicije i vlasti predsjednika Venecuele Nikolasa Madura, rekao je Sančes.

Premijer je dodao da je njegova vlada uvijek podržavala opoziciju u Venecueli i da dodao da se zalaže za organizovanje izbora u toj zemlji. Sančes je podsjetio da je Španija pružila utočište opozicionaru Leopoldu Lopesu koji se sklonio u špansku ambasadu u Karakasu.

Sančes, koji je bio jedan od prvih evropskih lidera koji je podržao Gvaida prošle godine kao privremenog predsjednika Venecuele, izvazao je kritike što ga danas neće primiti.

Gvaido, koji boravi u posjeti evropskim zemljama, sastao se sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i britanskim premijerom Borisom Džonsonom. U Madridu će razgovarati sa šeficom španske diplomatije Arančom Gonzales.

Španska desnica smatra da je Sančes promijenio stav o Gvaidu poslije ulaska u vladu radikalne ljevice, stranke Podemos, koja je bila bliska sa vladom Madura.

Send this to a friend