Planeta

Sporazum Velike Britanije i Evropske unije nakon Bregzita i dalje nije na vidiku

Sporazum o periodu nakon Bregzita još uvijek nije na vidiku, prema izjavama zvaničnika dvije strane nakon posljednjih pregovora u Londonu.

Glavni pregovarač Evropske unije Mišel Barnije rekao je da je dogovor “u ovom trenutku malo vjerovatan i da Velika Britanija nije spremna da se pomjeri sa mrtve tačke” po pitanju ribolova i pravila konkurencije nakon Bregzita, piše BBC.

“Svojim trenutnim odbijanjem da se obaveže na uslove otvorene i fer konkurencije i izbalansiranog sporazuma o ribarstvu, Velika Britanija u ovom trenutku čini trgovinski sporazum malo vjerovatnim”, rekao je on novinarima.

Dodao je da će sporazum morati da bude usvojen najkasnije do oktobra, kako bi mogao da bude ratifikovan prije nego što se trenutni prelazni period nakon Bregzita završi u decembru.

Pregovarač iz Velike Britanije Dejvid Frost je bio optimističniji rekavši da još uvijek postoji “značajan jaz” u tim oblastima, ali da je dogovor ipak moguć.

Velika Britanija je zvanično istupila iz članstva u EU 31. januara i trenutno pregovara s Briselom o budućim trgovinskim vezama koje će nastupiti poslije prelaznog perioda koji je dat Londonu do kraja godine.

Uprkos manjku vremena, London odbija da produži taj prelazni period od godinu dana tokom kojeg se u Velikoj Britaniji i dalje primjenjuju evropski propisi.

Zbog pandemije koronavirusa, ovo je drugi put da pregovarači razgovaraju lično, nakon što su se u junu obije strane složile da “intenziviraju” pregovore.

Naredna runda zvaničnih pregovora zakazana je za sredinu avgusta u Briselu.

Send this to a friend