Planeta

Stav SAD Ii Rusije: Savjetu bezbjednosti suprotstavljene rezolucije

SAD su podnijele Savjetu bezbjednosti UN nacrt rezolucije o Venecueli pozivajući na olakšanje dostavljanja međunarodne humanitarne pomoći i angažovanje za predsjedničke izbore, što je izazvalo kontrapredlog Rusije, naveli su diplomatski izvori.

Američki nacrt, u koji je agencija Frans pres imala uvid, izražava “punu podršku” Savjetu Narodne skupštine Venecuele, kao jedine izabrane demokratske institucije u zemlji. U njoj se izražava duboka zabrinutost zbog nasilja i pretjerane upotrebe sile venecuelanskih bezbjednosnih snaga “protiv mirnih nenaoružanih demonstranata”.

Takođe se poziva na politički proces koji će voditi ka “slobodnim, pravednim i vjerodostojnim predsjedničkim izborima” i poziva generalni sekretar UN Antonio Gutereš da posreduje da bi se ostvario takav izborni proces.

Na kraju nacrta rezolucije se naglašava potreba da se izbjegne dodatno pogoršanje humanitarne situacije u Venecueli i olakša isporuka pomoći svima kojima je potrebna.

Za sada Vašington nije naveo datum kada bi moglo da se glasa o tom tekstu i pregovori o njemu se nastavljaju, rekao je jedan diplomata.

Prema drugom diplomati, Rusija koja podržava predsjednika Nikolasa Madura i optužuje SAD da podstiče “državni udar” u Venecueli, upotrijebiće svoje pravo veta.

Moskva je članicama Savjeta bezbjednosti predložila “alternativni tekst” rezolucije, naveli su diplomatski izvori. U tom tekstu se izražava “zabrinutost” Savjeta bezbjednosti zbog prijetnji pribjegavanja silom protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Venecuele.

Takođe se kritikuje pokušaj intervenisanja u predmetima koji se uglavnom odnose na unutrašnja pitanja te zemlje.

U ruskom predlogu takođe se poziva na rješenje sadašnje situacije mirnim sredstvima, i pruža podrška svim inicijativama koje nastoje da se nađe takvo rješenje.

Prema jednom diplomati, ruski predlog rezolucije, u slučaju kad bi se podnio na glasanje ne bi dobio potreban broj devet glasova bez upotrebe veta neke od članica.

Opozicionar Huan Gvaido koji se proglasio privremenim predsjednikom Venecuele i koga je priznalo oko 40 zemalja rekao je u petak da je spreman na sve uključujući da dozvoli vojnu intervenciju SAD da istjera Nikolasa Madura sa vlasti.

Humanitarna pomoć SAD su nedavno uputile u kolumbijski grad Kukutu na granici sa Venecuelom, ali predsjednik Maduro rekao je da ona neće ući u njegovu zemlju.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend