Planeta Oživjela tema koja je zasjenila predsjedničke izbore

Stejt Department istražuje mejlove Hilari Klinton

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa istražuje i-mejl poruke više desetina aktuelnih i bivših visokih zvaničnika Stejt departmenta.

Istražuju se poruke koje su slane na privatni i-mejl nalog Hilari Klinton, u vrijeme kada je bila državna sekretarka SAD, saopštili su aktuelni i bivši zvaničnici Stejt departmenta.

Tako je ponovo oživjela tema, koja je zasjenila predsjedničke izbore 2016. godine.

Kako navode zvaničnici, istražitelji Stejt departmenta stupili su proteklih nedjelja u kontakt sa oko 130 zvaničnika, među kojima su i oni koji su direktno odgovarali Klinton, kao i niži zvaničnici, čiji su i-mejlovi u nekom trenutku završili u njenom inboksu.

Prema pismima, u koje je uvid imao “Vašington Post”, njih su istražitelji obavijestili da su i-mejlovi, koje su poslali prije nekoliko godina, retroaktivno klasifikovani i da sada predstavljaju “potencijalno kršenje bezbjednosti”.

Istražitelji Stejt departmenta stupili su u kontakt s bivšim zvaničnicima još prije oko 18 mjeseci, nakon što je Donald Tramp izabran za predsjednika na izborima, a potom su izgleda odustali od tih napora, ali su ih nastavili u avgustu, dodaju zvaničnici.

Zvaničnici Stejt departmenta rekli su da prate standardni protokol u istrazi, koja je počela posljednjih dana administracije bivšeg predsjednika Baraka Obame i koja se privodi kraju.

Oni negiraju da istraga ima bilo kakvu političku motivaciju i naglašavaju da su i-mejlove pregledale karijerne biroktrate, koje nisu znale imena onih koji su bili predmet istrage.

Međutim, bivši zvaničnik Biroa za poslove sa Bliskim istokom Džefri Feltman rekao je da bi volio da misli da je riječ o rutinskom poslu, ali da se dešava nešto čudno.

Feltman je, kako navodi Vašington post, početkom 2018. godine primio pismo, u kojem je obaviješten da je oko pet njegovih poruka sadržalo povjerljive informacije.

Onda je prije nekoliko nedjelja utvrđeno da je kriv za slanje više od 50 i-mejlova, u kojima su se nalazile povjerljive informacije, dodaje Vašington post.

Bivši američki zvaničnik, koji je upoznat sa istragom, rekao je da je to način da republikanci “održe živim pitanje i-mejlova Klintion”.

On tvrdi da je istraga način da se ocrni gomila ljudi iz Demokratske partije, koji se bave spoljnom politikom i da se oni obeshrabre, ili spriječe, da se vrate u službu vlade.

Vašington post navodi da izgleda da onima koji su predmet istrage ne prijeti krivično gonjenje, pošto je istraga FBI o slučaju i-mejlova Klinton zatvorena još prije izbora 2016. godine, ali ističe da mnogi strahuju da će ishod istrage naškoditi njihovoj reputaciji i zakomplikovati im mogućnost da se bave bezbjednosnim provjerama.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
LJUTAZabjelo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
LJUTA
Gost
LJUTA

Mozda nadju jos koju sliku klintona u suknji ili ženskom kupacem kostimu

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Veliko zlo

Send this to a friend