Planeta

Stejt depertment prodaje 32 aviona F-35 Poljskoj

Foto: Wikimedia

Američki Stejt department saopštio je danas da je odobrio 6,5 milijardi dolara vrijednu ponudu prodaje 32 borbena aviona F-35 Poljskoj.

Prodaja aviona bi pojačala dorinos Poljske NATO-u i umanjila njenu zavisnost od ruske opreme, rekao je zvaničnik Stejt departmenta u saopštenju.

Kako navodi Rojters, Pentagon je u aprilu predočio Kongresu da razmatra prodaju aviona američkog “Lokid Martina” nekoj zemlji članici EU ili NATO.

Kongres je tada, kako podsjeća Rojters, kao moguće zemlje kojima bi ponudio avione pomenuo Grčku, Rumuniju, Španiju ili Singapur.

Odluka Stejt departmenta da prihvati ponudu prodaje aviona Poljskoj uslijedila je nekoliko dana nakon što je američki potpredsejdnik Majk Pens posjetio Poljsku povodom obilježavanja 80 godina od početka Drugog svjetskog rata.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vidoje
Gost
Vidoje

Što će se usrećiti!

cetinje
Gost
cetinje

Kako je Vidoje,jesi li mogao spavati od brige za ove F 35,jer su “nikakvi borbeni avioni”.Uzmi kakvu knjigu pa citaj nesto.

Vidoje
Gost
Vidoje

Je li to pišeš samo da bi nešto napisao ili nešto znaš o F-35? Avion koji je napravljen za izvoz i za uzimanje para novopečenim saradnicima, a zabrana izvoza F-22. Ja sam se naspavao, a tebi bi godilo malo sna, umjesto što u takvom stanju u 4 ujutru pišeš komentare, zlato.

Alan
Gost
Alan

Vidoje, ne zamjeri mu. Sa Cetinja je, a Cetinje je grad gubitnik tranzicije pa ljudi tamo nemaju šta da rade sem da vilene noću, a danju da igraju kladionicu.

Send this to a friend