Planeta

Stoltenberg: NATO podržava napore za postizanjem mira u Avganistanu

Pompeo i Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je danas, nakon razgovora sa američkim državnim sekretarom Mike Pompeom, da Sjevernoatlantski savez u ‘u potpunosti’ podržava američke napore za uspostavljanjem mira u Avganistanu.

Nakon osamnaestogodišnjeg rata, najdužeg kojeg su Sjedinjene Države vodile, Vašington trenutno pregovara sa talibanima o sporazumu koji bi značio da bi SAD povukle hiljadu pripadnika svojih trupa u zamjenu za bezbjednost pobunjenika.

Snažna eksplozija u Kabulu usmrtila je u ponedjeljak najmanje 16 osoba. Ovo je treći veliki napad talibana posljednjih dana.

Sjevernoatlantski savez je završio svoju misiju u Avganistanu 2014. godine, predavši bezbjednosne obaveze Avganistancima, no i dalje održavaju oko 16.000 članova misije na terenu kako bi trenirali i savjetovali lokalne odbrambene snage.

“Odlična diskusija sa sekretarom Pompeom o aktuelnim bezbjednosnim pitanjima. NATO u potpunosti podržava napore za postizanjem mira u Avganistanu. Osuđujem nedavne napade i NATO ostaje posvećen podršci avganistanskih trupa”, napisao je Stoltenberg na Twitteru.

Ukoliko talibani ispoštuju svoj dio sporazuma, Sjedinjene Države će povući trupe iz pet baza širom Avganistana.

Zvanično, SAD ima oko 14.000 pripadnika bezbjednosnih snaga na terenu u Avganistanu, iako, kako navodi AFP stvarni broj je malo manji. Prošle sedmice američki predsjednik Donald Tramp je saopštio da čak i ako SAD postignu sporazum sa talibanima, oko 8.600 pripadnika vojske će trajno ostati na terenu.

U zamjenu za smanjenje broja pripadnika američke vojske na terenu, talibani bi trebali prekinuti veze sa Al Kaidom i pokrenuti pregovore sa avganistanskom vladom sa ciljem uspostavljanja prekida vatre.

Send this to a friend