Planeta

Studija otkrila da je svaki sedmi katolički sveštenik zlostavljao djecu

Ilustracija

Objavljen je zastrašujući izvještaj o razmjerima seksualnog iskorišćavanja djece u religijskim i obrazovnim institucijama, u kome se navodi da je u Katoličkoj crkvi bilo najviše zlostavljanja, a svaki sedmi sveštenik je bio zlostavljač, piše Jutarnji list.

“Pronađeni su mnogobrojni i trajni propusti institucija koje je trebalo da zaštite djecu, otkrivena je kultura ćutanja i zataškavanja, te razarajući učinci seksualnog zlostavljanja djece na njihov kasniji život”, navodi se u novoobjavljenom izvještaju australijske Kraljevske komisije za institucionalni odgovor na zlostavljanje djece.

Stoga je Kraljevska komisija predložila da Australija donese zakon kojim bi prisilila religijsko vođstvo da izvijesti vlasti o zlostavljanju djece, čak i u slučaju kad je riječ o ispovednoj tajni.

Osim toga, predlaže se da celibat bude na dobrovoljnoj osnovi.

Katolička crkva je odmah oštro reagovala, navodeći da će svaki sveštenik koji prekrši ispovednu tajnu biti ekskomuniciran.

Kad je riječ o celibatu, katolički prelati su izjavili da “institucije koje imaju celibat i one koje ga nemaju nailaze na istovjetne probleme”.

Ž.N.

Send this to a friend