Planeta Okršaj na aerodromu

Sukobili se policija i demonstranti u Honkongu

Na aerodromu u Hongkongu večeras je došlo do sukoba demonstranata i policije.

Policija je ušla na terminal gdje je zbog protesta paralisan rad u ovoj frekventnoj vazdušnoj luci već dva dana.

Policajci su koristili biber sprej u pokušaju da rastjeraju demonstrane koji su blokirali ulaz na terminal kolicima za prtljag.

Nekoliko ljudi policija je odvela u policijski kombi na aerodromu. Demonstranti su, sa druge strane, uhvatili dvije osobe zbog sumnje da su prikriveni agenti, prenosi AP.

Tokom dana letovi su na kratko obavljani da bi potom svi preostali bili otkazani, a liderka Hongkonga Keri Lam je upozorila da su demonstranti skrenuli situaciju “na stazu bez povratka”.

Blokada aerodroma i protesti koji traju od juna organizovani su zbog toga što mnogi stanovnici Hongkonga vide sve veću eroziju sloboda koje su im obećane 1997. godine, kada je Kina pod vođstvom Komunističke partije preuzela tu teritoriju, koja je nekada bila britanska kolonija.

Te sumnje podstiču proteste, koji su izgrađeni na prethodnom opozicionom pokretu, koji je paralisao veći dio grada tokom sedam nedelja 2014. godine.

Taj pokret je na kraju izblijedio, a njegovi čelnici su u zatvoru zbog optužbi za uznemiravanje javnosti.

Centralna vlada u Pekingu okarakterisala je trenutni protestni pokret kao nešto što se približava “terorizmu” i predstavlja “egzistencijalnu prijetnju” lokalnom stanovništvu.

Send this to a friend