Planeta

Surovi verbalni rat Trampa i Komija

Foto: Twitter

Bivši direktor američkog Federalnog istražnog biroa FBI Džejms Komi izjavio je da je Donald Tramp “moralno nepodesan da bude predsjednik” Sjedinjenih Američkih Država i da tretira žene kao “parče mesa”.

U ekskluzivnom intervjuu za ABC News povodom izlaska njegove knjige Visoka lojalnost: Istina, Laži i Liderstvo, Komi je rekao da Tramp konstantno laže i da je možda ometao pravdu, prenosi RSE.

Par sati prije nego što je knjiga izašla, američki je predsjednik optužio Komija za “mnogo laži”, sugerišući da bi trebalo da bude uhapšen i nazvao ga “ljigavcem”.

U danima iščekivanom intervju, čije su inserte američki mediji prenosili i par dana prije objavljivanja u udarnom terminu u nedjelju veče, Komi, kog je američki predsjednik otpustio prošle godine, kaže da je Tramp moralno nepodesan za šefa države, ali nije mentalno neposoban.

“Ne vjerujem u to da je Tramp mentalno nesposoban ili u ranoj fazi demencije. Osoba koja stavlja moralnu jednakost između svih strana u Šarlotsvilu (rasista, antisemita i neonacista sa onima koji su im se suprotstavili u avgustu prošle godine), koja govori i tretira žene kao da su parče mesa, koja konstantno laže i o važnim, ali i manje važnim stvarima i insistira da američki narod vjeruje u to – ta osoba nije podesna da bude predsjednik SAD na moralnoj osnovi”, kaže Komi.

Bivši šef FBI smatra da predsjednik SAD mora biti oličenje poštovanja i pridržavanja vrijednosti koje predstavljaju samu suštinu zemlje. Najvažnija je istina, a prema Komijevim riječima, Tramp nije u stanju da to čini.

Na direktno pitanje da li smatra da je bilo saradnje između Trampovog izbornog tima i Rusa tokom predsjedničke kampanje u SAD 2016, Komi je odgovorio da misli da je moguće.

“Ne znam. To su više riječi za koje sam mislio da se nikada neće izgovoriti za predsjednika SAD, ali je moguće”, naveo je.

Tramp je naložio zamjeniku džavnog tužioca SAD Rodu Rozenstajnu da otpusti Komija, zbog toga što, kako je sam kasnije priznao, šef FBI-a nije htio da ga posluša i prekine istragu o miješanju Rusije u predsjedničke izbore u SAD i mogućoj saradnji Trampovog tima sa ruskim zvaničnicima.

Send this to a friend