Planeta

Sve više Demokrata traži opoziv Trampa

Dok sve više Demokrata u američkom Kongresu traži da se smjesta pokrene postupak opoziva predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi optužila je Donalda Trampa da je umiješan u “slučaj zataškavanja”.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka demokrata na Kapitol Hilu, Pelosi je rekla da niko nije iznad zakona, ujključujući predsjednika SAD, te dodala: “Mi vjerujemo da je predsjednik SAD uključen u slučaj zataškavanja”.

Pelosi je tu izjavu, kako prenosi Rojters, dala sat vremena prije zakazanog sastanka u Bijeloj kući gdje će ona i drugi lideri Kongresa razgovarati sa američkim predsjednikom o daljem razvoju infrastrukturnih projekata u zemlji.

Zahtjevi za opoziv Trampa su sve brojniji, naročito nakon odbijanja bivšeg pravnog savjetnika Bijele kuće Dona Mekgana da se, uprkos obavezujućem pozivu Predstavničkog doma za svjedočenje u vezi sa istragom Roberta Malera o opstrukciji pravde, pojavi na kongresnom saslušanju. To je uticalo na mnoge demokrate, koje su ionako naginjale pokretanju postupka opoziva, da to sada jasno i izgovore.

Neke druge visoko rangirane demokrate, među kojima je i Pelosi, nisu, međutim, tome naklonjeni, već smiruju strasti i trude se mjesecima da zadrže zahtjeve većeg broja mladih demokratkih predstavnika da se pokrene postupak za opoziv predsjednika.

“Mnogi od nas smatraju da bi nam postupak impičmenta barem dao više mogućnosti da sprovedemo svjedočenja pred Kongresom. Mi samo tražimo način kako da dođemo do istine”, rekao je demokratski kogresmen Mark Pokan za američku TV mrežu MSNBC.

Tramp je danas odgovorio na ove optužbe i poručio da je njegov rad transparentan, da se nikad nije bavio zataškavanjem i da demokrate nemaju osnova za svoje optužbe.

On je na svom Tviteru napisao: “Kao što dugo ukazujem, a sada je to i potvrđeno, ovo je lov na vještice uperen protiv Republikanske partije i mene, a druga strana je izazvala problem, a ne mi!”.

On je poručio i da demokrate moraju da se opredijele da li žele da sprovode istragu ili da sarađuju sa njim na prioritetnim projektima za SAD.

Send this to a friend