Planeta

Sveprisutan dio obrazovanja: Svaki drugi tinejdžer trpi nasilje u školi

Ilustracija, foto: Pixabay

Polovina učenika uzrasta od 13 do 15 godina širom svijeta ima iskustvo sa vršnjačkim nasiljem u i oko škole, pokazuju podaci iz novog izvještaja koji je danas objavio UNICEF.

Izvještaj navodi da je vršnjačko nasilje, mjereno prema broju djece koja su prijavila da su zlostavljana u posljednjih mjesec dana ili su bila uključena u fizički sukob tokom prošle godine, sveprisutan dio obrazovanja mladih širom svijeta.

To utiče na njihovo učenje i blagostanje i u bogatim i siromašnim zemljama, saopšteno je iz UNICEF-a.

“Obrazovanje je ključ za izgradnju miroljubivih društava, a ipak, za milione djece širom svijeta, sama škola nije bezbjedna. Svaki dan, učenici se susrijeću sa brojnim opasnostima, uključujući borbe, pritisak da se pridruže bandi, zlostavljanja – i lično i online, nasilno disciplinovanje, seksualno uznemiravanje i oružano nasilje. Kratkoročno, to utiče na njihovo učenje, a dugoročno može dovesti do depresije, anksioznosti, pa čak i samoubistva. Nasilje je nezaboravna lekcija koju nijedno dijete ne treba da nauči”, izjavila je izvršna direktorica UNICEF-a Henrijeta For.

Izvještaj prikazuje da se učenici na razne načine suočavaju sa nasiljem u učionici i oko nje.

Globalno, malo više od jedan na tri učenika dobi od 13 do 15 godina iskusi zlostavljanje, a otprilike isti udio učestvuje u fizičkim sukobima.

Oko 720 miliona djece školskog uzrasta živi u zemljama gdje fizičko kažnjavanje u školi nije potpuno zabranjeno. Djevojčice i dječaci podjednako su izloženi riziku od nasilničkog ponašanja, djevojčice imaju veću vjerovatnoću da postanu žrtve psiholoških oblika nasilja, a dječaci su više izloženi riziku od fizičkog nasilja i prijetnji.

Nasilje koje uključuje oružje u školama, kao što su noževi i pištolji, i dalje rezultira smrtnim slučajevima, a u svijetu, koji je sve više digitalizovan, zlostavljači šire nasilne, štetne i ponižavajuće sadržaje klikom.

1 Komentar na "Sveprisutan dio obrazovanja: Svaki drugi tinejdžer trpi nasilje u školi"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend