Planeta

Sveprisutan dio obrazovanja: Svaki drugi tinejdžer trpi nasilje u školi

Ilustracija, foto: Pixabay

Polovina učenika uzrasta od 13 do 15 godina širom svijeta ima iskustvo sa vršnjačkim nasiljem u i oko škole, pokazuju podaci iz novog izvještaja koji je danas objavio UNICEF.

Izvještaj navodi da je vršnjačko nasilje, mjereno prema broju djece koja su prijavila da su zlostavljana u posljednjih mjesec dana ili su bila uključena u fizički sukob tokom prošle godine, sveprisutan dio obrazovanja mladih širom svijeta.

To utiče na njihovo učenje i blagostanje i u bogatim i siromašnim zemljama, saopšteno je iz UNICEF-a.

“Obrazovanje je ključ za izgradnju miroljubivih društava, a ipak, za milione djece širom svijeta, sama škola nije bezbjedna. Svaki dan, učenici se susrijeću sa brojnim opasnostima, uključujući borbe, pritisak da se pridruže bandi, zlostavljanja – i lično i online, nasilno disciplinovanje, seksualno uznemiravanje i oružano nasilje. Kratkoročno, to utiče na njihovo učenje, a dugoročno može dovesti do depresije, anksioznosti, pa čak i samoubistva. Nasilje je nezaboravna lekcija koju nijedno dijete ne treba da nauči”, izjavila je izvršna direktorica UNICEF-a Henrijeta For.

Izvještaj prikazuje da se učenici na razne načine suočavaju sa nasiljem u učionici i oko nje.

Globalno, malo više od jedan na tri učenika dobi od 13 do 15 godina iskusi zlostavljanje, a otprilike isti udio učestvuje u fizičkim sukobima.

Oko 720 miliona djece školskog uzrasta živi u zemljama gdje fizičko kažnjavanje u školi nije potpuno zabranjeno. Djevojčice i dječaci podjednako su izloženi riziku od nasilničkog ponašanja, djevojčice imaju veću vjerovatnoću da postanu žrtve psiholoških oblika nasilja, a dječaci su više izloženi riziku od fizičkog nasilja i prijetnji.

Nasilje koje uključuje oružje u školama, kao što su noževi i pištolji, i dalje rezultira smrtnim slučajevima, a u svijetu, koji je sve više digitalizovan, zlostavljači šire nasilne, štetne i ponižavajuće sadržaje klikom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
majka
Gost
majka

Niko ne reaguje. Pa da tek je počela školska godina pa dok djeca uhvate zalet na standardnog prošlogodišnjeg, ili na nekog novog freškog. MOLIM NEKOG DA REAGUJE I FINANSIJSKI KAZNI RODITELJE NASILNIKA JER TAKVE RODITELJE SAMO BOLI KAD IH PO DŽEPU UDARE. Ja kao roditelj jedino mogu da utučem to “nečije” dijete, završim u Spužu i po naslovnim stranama i… Više »

Send this to a friend