Planeta

Svi govore o novom Trampovom čovjeku

Iran je odluku predsjednika SAD o imenovanju bivšeg američkog ambasadora pri UN Džona Boltona za novog savjetnika za nacionalnu bezbjednost nazvao “sramnom”.

Sekretar iranskog Vrhovnog savjeta za nacionalnu bezbjednost Ali Šamkani rekao je da je “sramota da savjetnik za nacionalnu bezbjednost jedne supersile dobija zaradu od terorističke organizacije”, aludirajući na Boltonovo prisustvovao skupu iranske opozicione grupe “Mudžahedin e Halk” (MEK) 2017. godine, prenijela je iranska agencija Fars.

SAD su 2012. godine uklonile grupu MEK sa liste stranih terorističkih orgnaizacija, navodi agencija AP.

Tramp je u četvrtak, 22. marta najavio da će Bolton koji se protivi nuklearnom sporazumu s Iranom zamijeniti Herberta Rejmonda Mekmastera na funkciji savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

Bolton je poznat po snažnoj podršci Izraelu i neprijateljskom odnosu prema režimu u Teheranu.

Bivši izraelski ministar odbrane Šaul Mofaz izjavio je ranije danas da je Džon Bolton pokušao da ubijedi Izrael da napadne iranska nuklearna postrojenja.

“Znam Boltona otkako je bio ambasador SAD u UN. On je pokušao da me ubijedi da bi Izrael trebalo da napadne Iran”, rekao je Mofaz, koji je takođe bio komandant izraelske vojske.

Send this to a friend