Planeta

Svjetski lideri koji su smanjili sopstvene plate

Novi predsjednik Meksika, ljevičar Andres Manuel Lopez Obrador, planira da u decembru, kada preuzme funkciju, smanji svoju platu za 60 odsto. Naravno, on nije prvi političar koji je obećao i snizio sopstvenu zaradu.

Obrador

To je populistički gest, koji lideri često koriste kako bi pokazali da su bliski narodu, a ne eliti, kaže Filip Keker sa Univerziteta u Hanoveru, koji je proučavao plate predsjednika u Evropi.

Razlike u platama lidera širom svijeta se značajno razlikuju.

Plata predsjednika vlade u Singapuru je najveća-on godišnje zaradi više od dva miliona dolara. Britanska premijerka, Tereza Mej, zarađuje oko 170.000 eura godišnje, manje od njemačke kancelarke, Angele Merkel, koja zarađuje oko 226.000, dok kineski predsjednik, Si Đinping, zarađuje manje od 19.000 eura godišnje.

Đinping

Bivši predsjednik Urugvaja, popularni Hose Muhika, ostaće poznat kao najsiromašniji predsjednik u svijetu. On nije pristajao da živi u predsjedničkoj palati, koju je nudio na korišćenje beskućnicima i izbjeglicama. Mjesečno je zarađivao oko 8.500 eura, od kojih je 90 odsto davao u humanitarne svrhe. Najskromniji svjetski lider vozio je plavu “bubu” iz 1987. godine.

Muhika

Predsjednik Bolivije, Evo Morales, smanjio je platu na oko 1.100 eura mjesečno, kada je preuzeo vlast 2005. godine.

I lider Rusije, Vladimir Putin, smanjio je zaradu za 10 odsto.

Novi predsjednik Južne Afrike, Kiril Ramafosa, izjavio je da namjerava da smanji platu na pola.

Predsjednička plata u Nigeriji bila je oko 60.000 funti prije nego što su Muhamadu Buhari i njegov potpredsjednik na početku mandata 2015. godine smanjili plate za 50 odsto.

Kiska

Slovački predsjednik, Andrej Kiska, koji je ušao u politiku kao bogat čovjek, cijelu platu donira u dobrotvorne svrhe. I američki predsjednik, Donald Tramp, donira većinu svoje plate u dobrotvorne svrhe, odnosno za sebe uzima samo jedan dolar godišnje.

Ž.N.

1 Komentar na "Svjetski lideri koji su smanjili sopstvene plate"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend