Planeta

SZO utvrdila da je oko 500 stanovnika Dume otrovano hemijskim oružjem

ilustracija

Najmanje 500 stanovnika sirijskog grada Dume zbrinuto je zbog simptoma trovanja hemijskim oružjem, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

To je prva zvanična brojka o povrijeđenima koju je predstavila neka međunarodna organizacija o navodima da je krajem prošle sedmice u sirijskom gradu Dumi korišćeno hemijsko oružje.

SZO je osudila incident i navela da je više od 500 stanovnika Dume zbrinuto zbog trovanja gasom, prenosi Tanjug.

“Posebno su izraženi znaci ozbiljne iritacije sluzokože, respiratorne insuficijencije i poremećaja centralnog nervnog sistema onih koji su izloženi”, navela je SZO i dodala da ne učestvuje u forenzičkoj istrazi o upotrebi hemijskog oružja.

Međunarodni inspektori za hemijsko oružje traže od Damaska slobodan prolaz do i iz Dume, kako bi utvrdili da li je korišćena zabranjena municija.

SZO je u saopštenju navela i da su 43 od 70 osoba koje su poginule u subotu imale simptome slične izlaganju veoma toksičnim hemikalijama.

“SZO zahtijeva momentalan i neskriven pristup toj oblasti kako bi pružila negu pogođenima i kako bi pružila sveobuhvatni odgovor javnog zdravstva”, navodi se u saopštenju SZO.

Ta organizacija je obučila više od 800 sirijskih zdravstvenih radnika da prepoznaju simptome i liječe pacijente izložene hemijskom oružju.

UNHCR je saopštio da je desetine hiljada civila ostalo zarobljeno u Dumi, a da je više od 133 hiljade stanovnika stanovnika u poslednje četiri sedmice napustilo tu oblast zbog loše humanitarne situacije.

Send this to a friend