Planeta

Tabak: Rat za sada izbjegnut

Igor Tabak

Svjetska javnost strahuje je od novog svjetskog rata nakon što su SAD ubile iranskog generala Kasema Sulejmanija. Iran je odgovorio napadima balističkim raketama na američke baze u Iraku. Uslijedio je poziv na smirivanje tenzija jer je situacija dovedena do usijanja. Vojni analitičar portala Odbrana i sigurnost – Obris Igor Tabak, za CdM kaže da je Tramp pokrenuo loptu.

<<<Osveta za ubistvo Sulejmanija, ispaljene rakete na američku vojnu bazu u Iraku<<<

<<<Koji je domet iranskih balističkih raketa<<<

“Vidljivo se krenulo ka deeskalaciji. To smanjuje mogućnost nekog opšteg rata. Ali, nažalost to samo znači da su se stvari vratile na standard koji već duže vrijeme obilježava jedna aktivna konkurencija, jedno čarkanje nekim posrednim snagama, jednu oružanu napetost koja sama po sebj nije dobra ali je jako daleko od regionalnog ili nekog šireg rata. Izgleda da je došlo do deeskalacije čime smo se vratili u okvir uobičajeno loših odnosa SAD i Irana, gdje se nažalost Iran našao u sredini, najnesrećnija pozicija, budući da su im suverenitet kršili i Iran i SAD. Postali su bojno polje za strane igrače”, smatra Tabak.

Komentarišući poziciju Rusije, Tabak smatra da Rusija vrlo čvrsto stoji iza Irana.

“Rusija je u dobrim odnosima i sa režimom u Bagdadu, kojem je zadnjh godina prodavala nešto vojne tehnike. Rusija je pokazala da prati stanje i pozicionira kao mogući posrednik, što je dobro s jedne strane, a s druge pokazuje koliko je EU slaba jer je se niko nje nije ni sjetio u ovoj priči. EU je ostala ograničena u NATO u kontekstu američkog saveznika. To je niz zemalja koje čine EU, veliki broj njih učestvuje u misijima u Iraku. Sve te aktivnosti bile su iznenađenje jednostanim potezima Vašingtona i ubistvom generala. To se vidi kroz povlačenje NATO snaga na sigurno”, jasan je Tabak.

On smatra da područje oko Iraka i Irana je bezbjednosno trusno.

<<<Pelosi: Sulejmani je ubijen, ali SAD nijesu bezbjednije<<<

“Tako se događaju krize. To nije ništa novo. Te krize s obzirom na količinu energetskih resursa se prenose svijetom mnogo jače nego sto bi bilo da je to manje bitno područje”, zaključio je Tabak za CdM.

Treba napomenuti da Iran kontroliše Ormuski moreuz, naftnu žilu kucavicu svijeta, a time i jednu od najkritičnijih geopolitičkih tačaka, jer kroz njega prolazi gotovo petina svjetske nafte.

<<<Iran: Ako Amerika povuče potez, bombardovaćemo Izrael i Dubai<<<

Nakon što je napao američke vojne baze, Iran je zaprijetio da će bombardovati Izrael i Dubai ako se Sjedinjene Američke Države osvete za iranski raketni napad na dvije baze sa američkim vojnicima u Iraku.

<<<Ipak nije gotovo: Iran ponovo prijeti<<<

“Upozoravamo sve američke saveznike koji su dali baze njihovoj terorističkoj vojsci, da će svaka teritorija koja posluži kao početna tačka za agresivne akte protiv Irana biti gađana”, saopštila je Iranska nacionalna garda.

Čeka se Trampov odgovor, odnosno, da li će trenutno “primirje” da potraje.

M.Dušević

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
НобZeljkocetinje
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zeljko
Gost
Zeljko

Rusi su dobri sa Iranom a Srbiju pustise da je bombarduju .Koga Rusi brane a Srbi hrane n.je.o je .

Ноб
Gost
Ноб

Polako druze,ima drugo poluvrijeme pa cemo tada moci da pricamo ko je koga ostavio…

cetinje
Gost
cetinje

Nije ni cudo sto je ludom Trampu zapaljena drvena statua u Sloveniji,evo ce izazvati svjetski rat.

Send this to a friend