Planeta

Tablica istine: Dokaz da Tramp nešto dobro radi

Ilustracija

Nakon jednog od najdužih i procentualno najvećih perioda rasta cijena dionica u istoriji, berzanski indeksi u pojedinim zemljama prestali su da rastu.

To neki analitičari tumače kao prvi signal nadolazeće recesije.

Tabela prinosa u 2018.
UlaganjeProcenat prinosa
SAD akcije+8,3%
Nemačke akcije-4,2%
Britanske akcije-2,2%
Francuske akcije+2%
Japanske akcije-0,1%
Kineske akcije-15%
Zlato-7,1%
Nafta+16%
Bitkoin-49,5%
Etereum-60,5%

Iz tablice se može iščitati da američki predsjednik Donald Tramp nešto dobro radi. Naime, dok dionice u ostalim razvijenim zemljama stagniraju, u SAD-u i dalje rastu, navodi se u analizi Admiral marketsa.

U isto vrijeme kineske akcije su značajno pale, što znači da investitori i špekulanti smatraju da će u trgovinskom ratu između SAD-a i Kine pobijediti SAD. Naime, ako Tramp uspije da smanji američki trgovinski deficit s Kinom koji je 2017. godine iznosio čak 375 milijardi dolara, doći će do povećanja proizvodnje u SAD-u, što bi trebalo biti dobro za profitabilnost američkih kompanija. S druge strane, ako Kina bude manje proizvoda izvozila u SAD, pašće  i profitabilnost kineskih kompanija, zbog čega već sad investitori prodaju njihove dionice.

Investitori se očito ne brinu o dolasku recesije, što se može vidjeti iz kretanja cijene zlata i nafte. Cijena nafte ima tendenciju rasti u dobrim vremenima, a padati u lošim.

Rast cijene od 16 odsto od početka godine ukazuje na veću potrošnju tog energenta, a veća potrošnja ukazuje i na veću industrijsku aktivnost na globalnom nivou. Cijena zlata u 2018. godini je pala, što je takođe znak da se većina učesnika na berzama za sada ne plaši krize.

Naime, na početku krize, kada raste rizik bankrota banaka i/ili država, investitori masovno izvlače novac iz dionica, obveznica i sa štednje i kupuju zlato, koje se oduvijek dokazuje kao sigurna investicija u nesigurnim vremenima. Zbog većeg interesa za kupovinu, u takvim situacijama raste cijena žutog plemenitog metala. U dobrim vremenima kada nema straha od bankrota banaka i kada kamatne stope rastu, investitori prodaju zlato i novac stavljaju na štednju, pri čemu cijena zlata pada.

Kada su u pitanju kriptovalute, 2018. godina je bila vrlo loša. Cijene skoro svih kriptovaluta su pale, a najvažnija među njima-bitkoin, izgubila je polovinu svoje vrijednosti. Nakon rasta od preko 1.000 odsto tokom 2017. godine, pad je bio očekivan i vjerovatno još nije gotov. Naime, skoro niko od bitkoin-investitora, koji su se na to tržište uključili u posljednje dvije godine, ne planira svoje tokene koristiti za plaćanje.

Velika većina investitora je bitkoin kupila isključivo s ciljem kratkoročne špekulacije koja je godinama donosila ekstremno visoki prinos. Rast je sada zaustavljen, a vjerovatnost ekstremno visokih zarada se značajno smanjila, stoga je realno za očekivati da će se još mnogo vlasnika bitkoina odlučiti za prodaju i napuštanje tržišta kriptovaluta, što može doprinijeti nastavku pada cijena.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bez obzira rast cijena američkih dionica i nafte te pad cijene zlata, vlastiti portfelj treba početi pripremati za iduću recesiju. Sadašnji rast traje skoro cijelo desetljeće i najduži je u istoriji. Uz sve privredne i političke rizike, samo je pitanje vremena kada će se problemi iz jednog žarišta početi širiti širom svijeta i uzrokovati novu krizu. To se ne mora dogoditi ove ili čak iduće godine, ali svaka nova iznad prosječno dobra ekonomska vijest dovodi nas korak bliže kraju perioda ekonomske ekspanzije. Nakon što svima bude jasno da je kriza stigla, cijene dionica i vrijednost udjela u investicionim fondovima će već biti nekoliko desetina odsto niže, dok će cijena zlata biti osjetno viša od trenutne.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend