Planeta

Tajland: Izvlačenje dječaka počinje za tri ili četiri dana?

Spasilačka misija, koja treba da izvuče dječake i njihovog trenera iz pećine na Tajlandu, ima najveću šansu da u tome uspije u naredna tri ili četiri dana, rekao je vođa spasilačke operacije Narongsak Osotanakorn.

<<<Zarobljeni tajlandski dječaci napisali pisma roditeljima<<<

“Trenutna situacija, sa nivoima vazduha i vode, kao i stanje dječaka, najbolje je do sada … Njihov pronalazak bio je samo mala pobjeda”, kaže Narongsak.

On kaže da spasioci vode rat i sa vremenom i sa meteorološkim uslovima, jer se danas očekuje početak sezone monsuna, a time i obilne kiše, prenosi Rojters.

Agencija ocjenjuje da je poruka Narongsaka ulila novu nadu, samo dan nakon što je jedan od spasilaca poginuo roneći u pećini, zbog nedostatka kiseonika.

Dječaci komuniciraju putem pisama sa svojim porodicama, od kojih mnogi sjede sve vrijeme ispred ulaza u pećinu.

Na ulazu su pored rodbine dječaka i tajlandske mornaričke “foke” i vojnici. Desetine vojnika koji sjede na kamenju ispred pećine, odmarajući na kratko, kažu da se spasilačka operacija sprema za nedjelju ili ponedjeljak.

Vlasti su pojačale bezbjednosti kordon oko pećine i navukli su plastične pokrivke oko prilaza pećini, što možda znači da će spasilačka misija biti pokrenuta svakog časa, navodi Rojters, dodajući da ove informacije nisu uspjeli da u potpunosti potvrde.

Alternativni planovi za spasavanje uključuju i dovođenje odgovarajuće količine kiseonika i zaliha kako bi dječaci sačekali nekoliko mjeseci da sezona monsuna prođe i nivo vode opadne ili bušenje rupe kroz pećinu.

Narongsak kaže da bi bušenje sa površine do lokacije dječaka podrazumijevalo bušenje oko 600 metara krhkog krečnjaka.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend