Planeta

Tajland: Izvlačenje dječaka počinje za tri ili četiri dana?

Spasilačka misija, koja treba da izvuče dječake i njihovog trenera iz pećine na Tajlandu, ima najveću šansu da u tome uspije u naredna tri ili četiri dana, rekao je vođa spasilačke operacije Narongsak Osotanakorn.

<<<Zarobljeni tajlandski dječaci napisali pisma roditeljima<<<

“Trenutna situacija, sa nivoima vazduha i vode, kao i stanje dječaka, najbolje je do sada … Njihov pronalazak bio je samo mala pobjeda”, kaže Narongsak.

On kaže da spasioci vode rat i sa vremenom i sa meteorološkim uslovima, jer se danas očekuje početak sezone monsuna, a time i obilne kiše, prenosi Rojters.

Agencija ocjenjuje da je poruka Narongsaka ulila novu nadu, samo dan nakon što je jedan od spasilaca poginuo roneći u pećini, zbog nedostatka kiseonika.

Dječaci komuniciraju putem pisama sa svojim porodicama, od kojih mnogi sjede sve vrijeme ispred ulaza u pećinu.

Na ulazu su pored rodbine dječaka i tajlandske mornaričke “foke” i vojnici. Desetine vojnika koji sjede na kamenju ispred pećine, odmarajući na kratko, kažu da se spasilačka operacija sprema za nedjelju ili ponedjeljak.

Vlasti su pojačale bezbjednosti kordon oko pećine i navukli su plastične pokrivke oko prilaza pećini, što možda znači da će spasilačka misija biti pokrenuta svakog časa, navodi Rojters, dodajući da ove informacije nisu uspjeli da u potpunosti potvrde.

Alternativni planovi za spasavanje uključuju i dovođenje odgovarajuće količine kiseonika i zaliha kako bi dječaci sačekali nekoliko mjeseci da sezona monsuna prođe i nivo vode opadne ili bušenje rupe kroz pećinu.

Narongsak kaže da bi bušenje sa površine do lokacije dječaka podrazumijevalo bušenje oko 600 metara krhkog krečnjaka.

Send this to a friend