Planeta

Tajvan zabrinut: Kineske vojne vježbe su dio plana za pripremu napada na nas

Tajvan vojska, Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Ministar spoljnih poslova Tajvana Džozef Vu rekao je danas da su kineske vojne vježbe, pokrenute poslije posjete predsjedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju, dio plana za pripremu invazije Pekinga na ovo ostrvo.

On u obraćanju novinarima nije ponudio vremenski okvir za mogući napad na Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom, prenosi Rojters.

Tajvanski zvaničnik je naveo da Peking sprovodi velike vojne vježbe i lansiranja raketa, uz sajber napade, dezinformacije i ekonomsku prinudu, u pokušaju da oslabi moral stanovništva na ostrvu.

„Nakon što se vježbe završe, Kina bi mogla da pokuša da konkretizuje svoje djelovanje u nastojanju da uništi dugoročni status kvo u Tajvanskom moreuzu“, rekao je Vu.

On je naveo i da takvi potezi ugrožavaju regionalnu bezbjednost i pružaju “jasnu sliku kineskih geostrateških ambicija izvan Tajvana”, a takođe je pozvao na veću međunarodnu podršku kako bi se se zaustavili pokušaji Kine da efektivno kontroliše moreuz.

Ministar je naglasio da Tajpej nije zaplašen, čak ni u trenutku kada Peking nastavlja manevre i preko nezvanične središnje linije Tajvanskog moreuza.

Istočna komanda kineske narodnooslobodilačke armije saopštila je danas da nastavlja sa zduženim vojnim vježbama u moru i vazdušnom prostoru oko ostrva Tajvan, sa fokusom na blokade i logistiku snabdijevanja, prenosi Rojters.

Američki podsekretar za odbranu Kolin Kal saopštio je u ponedjeljak da Vašington ostaje pri svojim procjenama da Kina neće pokušati da izvrši invaziju na Tajvan u naredne dvije godine.

Zvaničnik Pentagona takođe je rekao da će američka vojska nastaviti da obavlja tranzit kroz Tajvanski moreuz u narednim nedjeljama.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u ponedjeljak da je Tajvan dio Kine i da Kina izvodi vojne vježbe “na sopstvenoj teritoriji” na otvoren, transparentan i profesionalan način.

Portparol Ministarstva Vang Venbin naveo je na konferenciji za novinare da su nadležne službe blagovremeno o tome izdale saopštenja, u skladu sa međunarodnim pravom, prenosi Rojters.

Send this to a friend