Planeta

Talibani istjerani iz Kunduza; Izaslanik SAD-a: Sporazum je pred vratima

Talibani

Avganistanske bezbjednosne snage istjerale su talibanske borce iz Kunduza dan poslije njihove ofanizive. SAD i talibani su pred zaključivanjem sporazuma. Talibani su juče napali taj strateški grad blizu granice Tadžikistana iz više pravaca u pokušaju da ga zauzmu.

U gradu su se juče vodile teške borbe između pobunjenika i avganistanskih snaga koje su imale američku podršku iz vazduha, rekao je za Frans pres portparol avganistanskog minsitarstva unutrašnjih poslova Nasrat Rahimi.

“Grad Kunduz je očišćen, a talibani su potisnuti iz zona koje su zauzeli. Situacija u gradu se vratila u normalu”, rekao je on.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid je osporio tu tvrdnju navodeći da pobunjenici drže svoje položaje. On je rekao da se radi o “neprijateljskoj propagandi” i da mudžahedini nisu istjerani.

Ofanziva talibana pokrenuta je u trenutku dok su SAD i pobunjenici pregovarali u Dohi o obrisima novog mirovnog sporazuma.

Rano jutros američki izaslanik Zalmaj Kalilzad napisao je preko Tvitera da su dvije strane pred potpisivanjem sporazuma koji će smanjiti nasilje i otvoriti put Avganistancima da sjednu zajedno i pregovaraju o časnom i trajnom miru.

SAD i talibani pred potpisivanjem sporazuma?

SAD i avganistanski talibani su pred zaključivanjem sporazuma o okončanju 18 godina rata u Avganistanu, rekao je jutros američki izaslanik Zalmaj Kalilzad na kraju poslednje runde mirovnih pregovora u Dohi.

“Mi smo pred potpisivanjem sporazuma koji će smanjiti nasilje i otvoriti put Avganistancima da zajedno sjednu i pregovaraju o časnom i trajnom miru”, napisao je Kalilzad na Tviteru.

On je ovo napisao osmog i posljednjeg dana devetog kruga pregovora u Kataru između predstavnika SADa i talibana. Rekao je da će kasnije danas stići u Kabul na konsultacije.

Portparol talibana u Dohi Suhail Šahin je rekao juče da je sporazum skoro finalizovan.

U Avganistanu se trenutno nalazi između 13.000 i 14.000 američkih vojnika. SAD su intervenisale u toj zemlji 2001. u potjeri za ekstremističkom mrežom Al Kaidom odgovornom za napade 11. septembra i da bi svrgnuli talibane na vlasti u Kabulu. U jeku najvećih borbi 2011. godine američki kontingent je brojao 98.000 ljudi.

Američki predsjednik Donald Tramp koji želi da prekine “beskonačne ratove” i “vrati momke kući” tražio je prije godinu dana direktne pregovore sa talibanima.

Deveti krug pregovora, koji se smatra odlučujućim, vođen je u Dohi.

Tramp je rekao u četvrtak da u slučaju da se postigne dogovor 8.600 Amerikanaca će u prvo vrijeme ostati u Avganistanu.

U centru sporazuma o kome se pregovara je veće ili manje povlačenje Amerikanaca u zamjenu za obavezivanje pobunjenika da teritorije pod njihovom kontrolom neće više koristiti Al Kaida ili druge “terorističke” grupe.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Predlog
Gost
Predlog

O talibanima i Afganistanu treba pročitati Lovac na zmajeve.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Američki teroristi popušili još jedan rat, Afganistsnci pokazali da su najjači, samo Kinu još nisu pregazili.

Send this to a friend