Planeta

Tilerson kaže da je za hemijske napade u Siriji odgovorna Rusija

Tilerson

Rusija, koja podržava sirijske vlasti, snosi odgovornost za napade hemijskim oružjem u Siriji, izjavio je u Parizu šef američke diplomatije Reks Tilerson.

“Čak i juče je bilo više od 20 civila, pretežno djece, žrtava napada navodno hlorom”, rekao je Tilerson.

Tilerson je to izjavio u Parizu, gdje su SAD, Francuska i još 22 zemlje najavile osnivanje nove organizacije sa ciljem da se identifikuju i kazne oni koji koriste hemijsko oružje.

On je rekao da Rusija mora da prestane da stavlja veto na rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o pozivanju na odgovornost onih koji koriste takvo oružje, prenosi AP.

“Bez obzira na počinioce napada, Rusija na kraju snosi odgovornost za žrtve u istočnoj Guti”, oblasti u blizini Damska, rekao je američki državni sekretar, podsjetivši da su SAD 2013. godine potpisale sporazum o hemijskom razoružavanju Sirije.

Šef američke diplomatije je takođe zamjerio Rusiji što u Savjetu bezbjednosti UN blokira obnavljanje mandata međunarodnih istražitelja o upotrebi hemijskog oružja u Siriji i doveo je u pitanje cjelokupnu akciju Rusije u rješavanju tamošnje krize.

“Neuspjeh Rusije da riješi pitanje hemijskog oružja u Siriji navodi nas na pitanje koliko je ta zemlja uspjela u rješavanju krize u cjelini”, rekao je američki državni sekretar.

Tilerson je naveo i da Rusija krši sporazum iz 2013. koji je postigla sa SAD o uklanjanju hemijskog oružja iz Sirije, te da pomaže sirijskoj vladi u kršenju Konvencije o hemijskom oružju, koja zabranjuje upotrebu tog oružja.

Aktivisti i spasilački timovi naveli su da je sirijska vlada u ponedjeljak izvela napad sumnjivim otrovnim gasom koji je, kako kažu, ugrozio oko 20 civila u predgrađu Damaska koje kontrolišu pobunjenici, dok sirijska vlada poriče da koristi hemijsko oružje.

Send this to a friend