Planeta

Tim Kuk – autsajder koji se priključio društvu milijardera

Foto: Twitter

Devet godina otkako je Stiv Džobs odstupio sa čela Appla i na to mjesto postavio Tima Kuka, akcije kompanije vrijede više nego ikad – a isto tako i Kuk koji je uspio da se upiše na listu odabranih milijardera.

Cijena akcija Apple-a je porasla skoro za pet odsto prošle nedjelje. Kompanija koju je Stiv Džobs osnovao prije 44 godine u kući svojih roditelja u Kaliforniji, ostvarila je vrhunac na berzi od skoro dva biliona dolra, a u trenutku Džobsove smrti bila je vrijedna oko 350 milijardi.

Pored toga, direktor Epla, Tim Kuk, se u međuvremenu pridružio jednom od najelitnijih klubova izvršnih direktora koji zapravo nisu osnovali neku kompaniju, već njome rukovode i njegova neto zarada je premašila milijardu dolara, prema proračunima Blumbergovog indeksa milijardera.

Kuk je 2015. godine izjavio da namjerava da pokloni većinu svog bogatstva i još tada je poklonio akcije u vrijednosti od milion dolara. Ukoliko i dalje bude nastavio da poklanja, možda će izgubiti mjesto na listi milijardera. Portparol kompanije Apple je odbio da komentariše te navode.

Kukov ulog je mali u poređenju sa osnivačkim mamutskim pozicijama koje imaju Bezos, Zakerberg ili Ilon Mask u svojim kompanijama, ali i pored toga uspio je da se plasira u društvo odabranih.

Apple-ove akcije se široko distribuiraju između različitih investitora i rukovodilaca, tako da je kompanija koja važi za najvećeg proizvođača novca na svijetu proizvela vrlo malo milijardera među zaposlenima.

Kada je Džobs u avgustu 2011. godine odstupio sa čela Apple-a, a ubrzo potom i umro, Kuk je u više navrata obavljao funkciju privremenog izvršnog direktora. Međutim, investitori i analitičari nisu bili sigurni da će on biti u stanju da unapređuje kompaniju kao njen osnivač.

No, iako Apple u posljednjoj deceniji nije plasirao nijedan revolucionarni proizvod, kompanija je i dalje veoma uspješno poslovala, te je Kuk demantovao strahovanja akcionara.

Send this to a friend