Planeta

Tinejdžer uložio hiljadu dolara u bitcoin i postao milioner

Prije tri godine Erik Finman iz američkog gradića Ajdaha kladio se sa roditeljima da neće morati da studira ukoliko postane milioner do svog punoljetstva. Napustio je školu i učio je od kuće.

“Dobio sam opkladu od milion dolara sa svojim roditeljima. Zahvalan sam svima“, objavio je osamnaestogodišnji Erik na Fejsbuku.

Njegova neobična priča počela je 2011. godine kada je imao 12 godina. Baka mu je dala hiljadu dolara, a Erik je taj novac uložio u bitcoin, digitalni novac, stvoren i čuvan elektronski.

Koristi se za kupovinu u elektronskom obliku i u tom smislu se ne razlikuje ni od jedne druge valute. Na ideju o ulaganju u bitcoin došao je Erikov stariji brat Skot.

“Nijesam volio školu. Provodio sam dane igrajući videoigrice. Koliko god da sam pokušavao nijesam imao uspjeha, dobijao sam trojke i bio sam uplašen jer su moji nastavnici na moje školske neuspjehe gledali kao na nešto loše. Jedan od njih mi je rekao da nikad neću biti uspješan i da ću se zaposliti u Meku“, priča Erik.

Roditelji su nestašnog Erika odlučili da ispišu iz škole i nastave njegovo obrazovanje od kuće. On je svoj prvi bitcoin unovčio 2013. godine kada je njegova vrijednost iznosila 1.200 dolara i time je povratio uloženi novac s kojim je osnovao internet firmu Botangle, koja omogućuje korisnicima da pronađu profesore putem interneta. Ponesen uspjehom počeo je da se uključuje u startapove u Silicijumskoj dolini, području poznatom po visokoj tehnologiji.

Danas Erik posjeduje 403 bitcoina, od kojih svaki vrijedi 2.700 dolara što je ukupno više od milion dolara. Na društvenim mrežama samog sebe naziva “real life Tony Stark“, po uzoru na poznatog superjunaka Ajron Mena.

Trenutno radi na nekoliko projekata, uključujući i lansiranje rakete za NASA-u. I dalje mu nije žao što ne pohađa fakultet, a svakome poreporučuje obrazovanje preko interneta za koje kaže da je „besplatno i pruža mnogo više od obrazovnog sistema koji ne radi ni za koga“.

Send this to a friend