Planeta

Tramp i Putin će se sastati u Beču?

Foto: Twitter

Ruski predsjednik Vladimir Putin zamolio je, tokom ovonedjeljne posjete Beču, austrijskog kancelara Sebastijana Kurca da posreduje kako bi u Beču organizovao susret sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, piše “Volstrit džurnal”.

Sebastijan Kurc je, prema navodima Volstrit džurnala, obećao da će želju Putina prenijeti Trampu, a spekuliše se da bi susret predsjednika dvije svjetske sile mogao da se održi u Beču već u julu.

Volstrit džurnal tvrdi da Bijela kuća trenutno analizira ponudu i navodi, pozivajući se na neimenovanog službenika Nacionalnog savjeta bezbjednosti SAD, da su Austrijanci izrazili želju da budu domaćin susreta Putina i Trampa.

Iz Vlade Austrije nema ni potvrde ni demanta vijesti iz SAD, već samo poruka da u ovom trenutku ne žele da komentarišu tu informaciju.

Od stupanja na dužnost početkom 2017. godine, Tramp nije imao bilateralni surest sa Putinom.

Dva predsjednika su razgovarala samo na Samitu G20 u Hamburgu jula prošle godine, a na Samitu Azijsko-pacifičke ekonomske zajednice (APEC) u Vijetnamu u novembru, samo su se rukovali.

U intervjuu austrijskoj državnoj televiziji ORF, pred dolazak u Beč, Putin je rekao da nije bilo sastanka sa Trampom zbog “unutrašnje političke borbe u SAD”.

Rekao je da redovno razgovaraju telefonom i da su saglasni da se mora spriječiti trka u naoružavanju.

Odnos SAD i Rusije je trenutno pun tenzija, pošto su oko brojnih međunarodnih kriznih oblasti dvije sile nejedinstvene, kao na primjer oko Sirije, gdje se Rusija svrstala na stranu sirijske vlasti, ili oko sporazuma sa Iranom iz kojeg je istupila Amerika.

1 Komentar na "Tramp i Putin će se sastati u Beču?"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend