Planeta

Tramp i zvanično izgubio u Džordžiji

Nakon ručnog prebrojavanja glasova u Džordžiji predsjednik Donald Tramp nije uspio da osvoji elektorske glasove, rekao je u petak državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger.

Tramp od izborne noći optužuje demokrate za krađu izbora i najavljuje da će pokušati da ospori rezultate pred sudovima saveznih država, a potom i pred Vrhovnim sudom SAD ako bude potrebno.

Asošijeted pres je ranije danas proglasio Bajdenovu pobedu u Džordžiji, objavivši da je demokratski kandidata dobio ukupno 306 glasova na izbornom kolegijumu.

<<<Bajden pobijedio i u Džordžiji, došao do 306 elektora<<<

“Kao i svi republikanci, razočaran sam, naš kandidat nije osvojio elektorske glasove u Džordžiji“, rekao je Rafensperger i dodao: “Moj moto je da brojevi ne lažu. Kao državni sekretar, vjerujem da su brojevi koje smo danas iznijeli tačni.“

Ranije tokom dana, Rafensperger je u intervjuu za VSB-TV rekao da prebrojavanje nije pokazalo nikakvu značajnu razliku u odnosu na prvobitno brojanje.

Izjavu je podržao menadžer sistema glasanja Gabrijel Sterling, koji je takođe rekao da je nakon završenog prebrojavanja Bajden pobjednik.

Iz Bajdenovog tima rečeno je da se ishod rezultata predsjedničkih izbora u Džordžiji, poslije ponovnog prebrojavanja glasova, “gotovo neprimjetno promjenio” i da nema dokaza o neregularnostima.

Prvi put poslije skoro dvije decenije desilo se da je ta država glasala za demokratu na predsjedničkim izborima.

Pobjeda u Džordžiji nosi 16 elektorskih glasova.

Velika razlika u broju glasova ne znači nužno i lakši put do Bijele kuće. Prema američkom izbornom sistemu gledaju se elektorski glasovi. Primjer je Hilari Klinton koja je 2016. godine dobila 2,8 miliona glasova više od Trampa, ali je izgubila izbore.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
za po ure
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
za po ure
Gost
za po ure

Medo na aparate !

Send this to a friend