Planeta

Tramp izolovao Ameriku, svijet u šoku

Tramp

Ujedinjene nacije, Evropska unija i potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom, kao i regionalni čelnici izrazili su sinoć žaljenje i zabrinutost zbog američke odluke o povlačenju, ali ona je obradovala Izrael i Saudijsku Arabiju.

Sporazum između Irana i šest sila (Sjedinjene Američke Države, Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija) iz 2015. ograničava iranski program obogaćivanja uranijuma, kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, od kojih je većina ukinuta 2016. godine, ali američki predsjednik Donald Tramp redovno je isticao da je sporazum “katastrofalan” i pozivao na ispravljanje, po njegovom mišljenju užasnih, nedostataka, prijeteći da će se u protivnom povući.

>>>Tramp napušta sporazum i uvodi sankcije Iranu: Amerika neće biti talac nuklearne ucjene<<<

Iranski predsjednik Hasan Rohani odmah je u utorak uveče objavio da će Iran ostati dio međunarodnog nuklearnog sporazuma, ali i upozorio da bi njegova zemlja mogla da okonča ograničenja na koja je pristala u vezi sa obogaćivanjem uranijuma, pošto je Vašington objavio da se povlači iz nuklearnog sporazuma.

Rohani

Rohani je rekao da to nije prvi put da Tramp ne poštuje međunarodne ugovore.

Iranski mediji nazvali su Trampovu odluku nezakonitom, pogrešnom i odlukom koja obezvrjeđuje međunarodne sporazume.

Bivši američki predsjednik Barak Obama, koji je i zaslužan za postizanje sporazuma s Iranom, izrazio je žaljenje zbog povlačenja koje je nazvao “pogrešnim”.

UN

Glavni sekretar UN pozvao je preostale potpisnice iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. da “u potpunosti poštuju svoje obaveze” nakon povlačenja SAD.

“Duboko sam zabrinut objavom o povlačenju Sjedinjenih Američkih Država iz tog sporazuma i nastavkom američkih sankcija”, naglasio je u saopštenju Antonio Gutereš.

Gutereš

Njegov prethodnik na dužnosti Ban Ki-mun naglasio je da je Vijeće bezbjednosti UN jednoglasno ratifikovalo sporazum, te da nijedna zemlja nema pravo sama da ga proglasi mrtvim.

EU

Evropska unija odgovoriće jednoglasno američkom predsjedniku, poručio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

“Čelnici EU će se tim pitanjima baviti na samitu u Sofiji, iduće nedjelje”, napisao je Tusk na Twitter-u.

I visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini žali zbog Trampove odluke.

“Sve dok Iran bude nastavljao da ispunjava svoje obveze, kao što je do sada činio, Evropska unija ostaje privržena punom i efikasnom sprovođenju nuklearnog sporazuma”, izjavila je Mogerini.

Mogerini

Zaključila je porukom iranskim građanima i liderima.

“Ne dopustite nikome da razori ovaj sporazum. On je jedan od najvećih postignuća koje je diplomatija ikada postigla. To smo postigli zajedno. On je dokaz da su moguća rješenja u kojima su obije strane na dobitku, kroz dijalog, angažman i upornost”, rekla je Mogerini.

Lideri Britanije, Njemačke i Francuske pozvali su Sjedinjene Američke Države da se uzdrže od preduzimanja akcija, koje bi spriječile preostale potpisnice nuklearnog sporazuma sa Iranom da nastave s njegovom primjenom.

U zajedničkom saopštenju, objavljenom nakon što je američki predsjednik Donald Tramp saopštio da će se Vašington povući iz sporazuma, britanska premijerka Tereza Mej, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron pozvali su Iran da pokaže uzdržanost i nastavi sa ispunjavanjem svojim obaveza, kao što je saradnja sa inspekcijskim zahtjevima.

Rusija, Turska, Sirija

Rusija je “duboko razočarana” odlukom Trampa, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova te zemlje i osudilo “grubo kršenje međunarodnog prava”.

“Duboko smo razočarani odlukom američkog predsjednika da se jednostrano povuče iz sporazuma i vrati američke sankcije Iranu”, saopštilo je ministarstvo i izrazilo krajnju zabrinutost, jer SAD postupaju protiv stava većine država, grubo kršeći standarde međunarodnog prava.

Portparol turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana rekao je da će američko povlačenje izazvati nestabilnost i nove sukobe. Međunarodni sporazum će se, dodao je, nastaviti sa drugim nacijama, a Turska će se i dalje protiviti svim oblicima nuklearnog oružja.

Sirija je “odlučno osudila” vijest o istupanju SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma, izrazivši svoju “punu solidarnost” s Teheranom i povjerenje u sposobnost Irana da ukloni posljedice “agresivnog stava” Vašingtona.

“Odluka o istupanju još jednom pokazuje da SAD ne poštuje svoje obaveze i međunarodne ugovore”, rekao je izvor iz sirijskog ministarstva vanjskih poslova.

Izrael i Saudijska Arabija čestitaju Trampu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u potpunosti podržava američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom, dok je dio Golana, koji je zauzeo Izrael, pod povišenim stanjem uzbune zbog mogućnosti iranskog napada iz Sirije.

Netanjahu je Trampovu odluku nazvao “hrabrom i istorijskom” i zato “Izrael zahvaljuje predsjedniku Trampu na njegovom hrabrom vođstvu, njegovoj spremnosti da se suprotstavi terorističkom režimu u Teheranu i predanosti da učini sve kako Iran nikada ne bi razvio nuklearno oružje ni danas, ni za deset godina, nikada.

Netanjahu

Izraelska vojska je navela da je tražila od lokalnih vlasti na Golanu da otvore i pripreme skloništa za raketne napade, zbog neuobičajenih aktivnosti iranskih snaga u Siriji, s druge strane granice.

Saudijska Arabija, regionalni suparnik Irana i veliki saveznik Sjedinjenih Američkih Država, izjavila je da “podržava i pozdravlja” Trampovu odluku.

“Kraljevstvo podržava i pozdravlja korake koje je najavio američki predsjednik u smjeru povlačenja iz nuklearnog sporazuma”, zaključili su.

Send this to a friend