Planeta

Tramp kritikovao izborne mehanizme za brojanje ranih glasova

Tramp, foto: Twitter

Predsjednik SAD Donald Tramp kritikovao je ponovo danas američke izborne mehanizme.

Posebno način brojanja ranih glasova i ocijenio da bi dodatno vrijeme za brojanje više desetina miliona glasova poslije izbornog dana, 3. novembra, bilo “neprimjereno”.

Dok je Tramp iskazao sumnju u glasanje preko pošte, dok je njegov suparnik, demokrata Džo Bajden pozvao na jedinstvo tokom svog izbornog mitinga u državi Džordžiji koja se smatra naklonjenijom republikancima i aktuelnom predsjedniku.

Eksperti su procijenili da bi prebrojavanje više do 45 miliona glasova pristiglih preko pošte moglo da potraje više dana, čak i nedjelja, što znači da pobjednik, sasvim izvjesno, neće biti poznat neposredno nakon zatvaranja birališta 3. novembra, prenosi Rojters.

Iako su izborne nepravilnosti rijetkost tokom izbornih procesa u SAD, Tramp je više puta ponovio da masovno glasanje preko pošte neminovno vodi većim zloupotrebama, ali nije pružio nikakve dokaze za svoje tvrdnje, zbog čega su zvaničnici, aktivisti i simpatizeri Demokratske stranke izrazili duboku zabrinutost da Donald Tramp neće biti spreman da prihvati izborni poraz, dok je sam Džo Bajden čak rekao da je to njegov najveći strah.

Prema važećim propisima i podacima iz organizacije Izborni projekat SAD, savezne države ne dozvoljavaju zvanično brojanje glasova sve dok se birališta ne zatvore.

Do sada je rano glasanje obavilo više od 68,5 miliona Amerikanaca, što je zamalo polovina ukupnog broja glasova sa prošlih izbora, 2016. godine.

Bivši predsjednik Barak Obama bio je na današnjem Bajdenovom mitingu u Orlandu, u saveznoj državi Florida, i odatle je uputio apel demokratama da u što većem broju izađu na izbore.

“Na prošlim izborima ponašali smo se samozadovoljno i tu grešku ne smijemo da ponovimo ove godine. Ljudi su bilo malo lenji, smatrali su da je bitka unaprijed dobijena i pogledajte šta nam se dogodilo. To ne smijemo da dozvolimo ovoga puta”, rekao je bivši predsjednik SAD Barak Obama.

Send this to a friend