Planeta

Tramp optužio Kinu da priželjkuje njegov poraz na izborima

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je kako vjeruje da je kinesko postupanje s koronavirusom dokaz da će Peking “učiniti sve što može” da on ne bude reizabran u novembru.

U intervjuu Rojtersu iz Ovalne sobe, Tramp je žestoko napao Kinu i rekao da gleda različite mogućnosti u smislu posljedica za Peking zbog virusa.

“Mogu puno učiniti”, rekao je Tramp ne precizirajući šta.

Tramp krivi Kinu za globalnu pandemiju od koje je najmanje 60.000 ljudi umrlo u SAD, a američku ekonomiju bacila u duboku recesiju, dovodeći tako u opasnost i njegov reizbor.

Tramp koga u javnosti često optužuju da nije dovoljno brzo djelovao da pripremi SAD za širenje virusa, rekao je da vjeruje da je Kina trebala mnogo ranije da informiše svijet o koronavirusu.

Na pitanje razmišlja li o carinskim ograničenjima ili sličnim mjerama kada je riječ o Kini, Tramp je rekao da “može mnogo toga da preduzme”.

“Kina će učiniti sve što mogu kako bi ja izgubio trku za novi predsjednički mandat”, rekao je Tramp.

On je rekao i da vjeruje da Peking želi da njegov protivkandidat iz redova Demokratske stranke Džo Bajden pobijedi kako bi ublažili pritisak koji je Tramp usmjerio na Kinu zbog trgovine i drugih pitanja.

Send this to a friend