Planeta

Tramp Trudou: Zar nije Kanada spalila Bijelu kuću do temelja?

Foto: Twitter

Kanađani su uvrijeđeno reagovali na izvještaje medija da je američki predsjednik Donald Tramp, tokom razgovora sa premijerom ove zemlje Džastinom Trudoom, pitao da li je Kanada spalila do temelja Bijelu kuću.

Tokom „Rata 1812″ sa Sjedinjenim Američkim Državama, britanske snage su zapalile predsjedničku rezidenciju. U to doba, Kanada nije postojala – činile su je britanske kolonije.

„Zar niste vi spalili Bijelu kuću?” Tramp je, navodno, pitao Trudoa tokom telefonskog razgovora o novouvedenim tarifama i nadoknadama, prenosi BBC.

Još se ne zna da li je ovaj komentar u stvari šala, ali CNN javlja da je prethodno Trudo pitao kako Amerika može da opravdava tarife kao pitanje „nacionalne bezbjednosti.”

SAD su prošle nedjelje uvele takse na uvoz čelika i aluminijuma iz zemalja saveznica – Evropske unije, Kanade i Meksika.

„Prosto je smiješno posmatrati trgovinu sa Kanadom kao prijetnju nacionalnoj bezbjednosti Sjedinjenih Država,” komentarisao je Trudo ovaj potez Vašingtona.

„Kanada je postala država 1867. Rat 1812. je bio… 1812,” napisao je jedan korisnik Tvitera.

„Budite pozitivni: Bar [Tramp] zna šta je Rat 1812, i da je tokom tog rata neko nešto spalio do temelja”, navodi se u drugom tvitu.

Rat 1812. je izbio zbog američkog nezadovoljstva jer su Britanci prisiljavali mornare na trgovačkim brodovima da se priključe Kraljevskoj mornarici, kao i zbog ograničavanja trgovine sa Amerikom. Još jedan faktor nezadovoljstva bila je i britanska podrška američkim starosjedilačkim narodima u borbi protiv širenja kontrole američkih vlasti.

Britanske trupe, koje je predvodio general Robert Ros, napale su i spalile tokom sukoba čitav niz javnih zgrada među kojima je bila i Bijela kuća. Bio je to jedini put u istoriji da je neka strana sila zauzela Vašington.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend