Planeta

Tramp ponovo teroriste šalje u ozloglašeni Gvantanamo?

Foto: Radio Slobodna Evropa

Sekretarijat za odbranu SAD objavio je pod kojim će uslovima ponovo razmotriti slanje osumnjičenih za terorizam u zatvor Gvantanamo na Kubi.

“Sekretarijat za odbranu je poslao Bijeloj kući dopunjen prijedlog kriterijuma za slanje pojedinaca na odsluženje kazne u Gvantanamu – onih koji predstavljaju kontinuiranu i značajnu prijetnju za bezbjednost SAD”, rekla je portparolka Sekretarijata za odbranu Sara Higins, prenio je Glas Amerike.

Bivši američki predsjednik Barak Obama 2009. je potpisao uredbu kojom je naredio zatvaranje objekta u Gvantanamu, i za vrijeme njegovog mandata broj zatvorenika smanjen je sa 242 na 41.

Aktuelni predsjednik  Donald Tramp je u kampanji obećao da će ponovo otvoriti zatvor, a u januaru potpisao uredbu kojom se Sekretarijatu za odbranu daje 90 dana da dopuni upustvo za to kako će teroristi, koji su uhvaćeni u borbama, biti tretirani.

Trampovu odluku kritikovale su organizacije za zaštitu ljudskih prava, dok je sekretar za odbranu Džim Matis rekao da vjeruje da će teroristi u Gvantanamu biti tretirani na human način, a da će istovremeno SAD biti bezbjedne.

Send this to a friend