Planeta

Tramp poručio da je Njemačka zarobljenik Rusije, Merkel odmah odgovorila

Foto: Twitter

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Tramp danas je, uoči početka NATO samita u Briselu, napao Njemačku zbog podrške sporazumu sa Rusijom o izgradnji gasovoda u Baltičkom moru, poručivši da je Berlin “zarobljenik Rusije”, te kritikujući njemački neuspjeh u povećanju davanja za odbranu, prenosi Rojters.

On je tokom konferencije sa generalnim sekretarom NATO saveza Jensom Stoltenbergom kazao da je veoma neprikladno da Amerika plaća za evropsku odbranu od Rusije, dok Njemačka podržava gasne sporazume sa Moskvom.

“Od nas se očekuje da vas štitimo od Rusije”, poručio je Tramp Njemačkoj.

Njemačka kancelarka Angela Merkel odgovorila je prijestivši se svoje mladosti iz sovjetskog doba u Istočnoj Njemačkoj i naglasivši da je Njemačka danas nezavisna u svojim političkim izborima.

Ona je kazalda da je iskusila život u dijelu Njemačke koji je bio pod kontrolom Sovjetskog Saveza, te je veoma srećna što su sada ujedinjeni u slobodi, u Federalnoj Republici Njemačkoj.

“Zato možemo reći da možemo sami da pravimo nezavisne političke izbore i donosimo nezavisne odluke”, dodala je Merkel.

Kako je istakla, Njemačka je druga po broju vojnika koje daje, najveći dio njihovog vojnog kapaciteta ponuđen je NATO i do sada su bili snažno angažovani u Avganistanu.

“Na taj način mi branimo interese Amerike”, odgovorila je Merkel Trampu.

Samit u Briselu održaće se danas, a očekuje se veoma oštra rasprava sa Trampom, koji kritikuje to što SAD podmiruju najveći dio troškova za djelovanje Alijanse.

<<<Teme Samita NATO-a u sjeni Trampovih zahtjeva?<<<

Evropski saveznici u NATO strahuju da bi Tramp mogao da izazove raskol u Atlantskom savezu, pošto je Vašington krenuo u trgovinski rat i zaveo sankcije Evropi, napustio sporazum o nadzoru razvoja nuklearnog oružja s Iranom, kao i Pariski sporazum o klimatskim promjenama.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend