Planeta

Tramp potpisao zakon: Imaćemo najsmrtonosniju tehnologiju

Foto: Twitter

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je Zakon o odbrambenoj politici vrijedan 716 milijardi dolara, javlja AP.

Novim zakonom, predviđeno je povećanje plata vojnika SAD za 2,6 odsto, što je najveće povećanje u posljednjih devet godina, navodi agencija.

Zakon će takođe dozvoliti Trampu da ukine sankcije državama koje su kupile rusko oružje, a sada žele da se opreme američkim oružjem.

Tramp je zakon potpisao na svečanosti u američkoj vojnoj bazi Fort Drum, 400 kilometara sjeverozapadno od Njujorku, u prisutnosti više hiljada američkih vojnika, prenosi Index.hr.

“Ovaj zakon je najvažnije ulaganje u našu vojsku, u naše borce, u modernoj istoriji”, rekao je Tramp i nastavio:

“Zahvaljujući njemu zamijenićemo zastarjele tenkove, avione i brodove najsavremenijom i najsmrtonosnijom tehnologijom ikad razvijenom. Nadamo se da ćemo biti toliko snažni da to oružje nikada nećemo morati upotrijebiti, ali ako ga ipak budemo morali upotrijebiti, niko neće imati nikakvih šansi”.

Tramp je govorio i o “američkoj dominaciji u svemiru”, te izjavio da je kosmos postao “domen za ratovanje, poput vazduha, kopna i mora”.

Novi zakon omogućuje nabavku 77 novih najsavremenijih aviona F-35, novi nosač aviona i druga borbena plovila, kao i modernizaciju nuklearnog arsenala, objavila je Bijela kuća.

Zakon pokriva potrošnju za fiskalnu godinu 2019. koja počinje 1. oktobra.

U zakonu se ipak ne pominje “svemirska vojska” koju je Tramp ranije pominjao, ali je izdvojen novac za vojnu paradu u Vašingtonu u novembru.

Agencija navodi da Tramp u svom govoru nije pomenuo senatora Džona Mekejna, po kome je ovaj zakon nazvan.

5 Komentara na "Tramp potpisao zakon: Imaćemo najsmrtonosniju tehnologiju"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend