Planeta

Tramp: Premijer Izraela zvaće se Muhamed

Donald Tramp

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je, navodno, jordanskom kralju da će, ako ne bude rješenja izraelsko-palestinskog sukoba, Izrael imati premijera koji se zove Muhamed.

Tu navodnu Trampovu izjavu prenio je sinoć izraelski TV Kanal deset, opisavši je kao sarkastičnu i polušaljivu, uz napomenu da sadrži trunčicu istine.

TV Kanal je naveo da su je potvrdili jedan izraelski i jedan bivši američki zvaničnik koji su obaviješteni o tom sastanku u Bijeloj kući prije nekoliko nedjelja, ali su Bijela kuća i Ambasada Jordana odbili da je komentarišu.

Novinar Kanala 10 citirao je neimenovane francuske diplomate kao izvor i naveo da je ocjenu američkog predsjednika jordanski monarh prenio francuskom ministru spoljnih poslova Žan-Ivu le Drijanu, sa kojim se sastao u Amanu 2. avgusta.

“Mnogi mladi Palestinci neće rješenje (po modelu) dvije države već bi radije živjeli zajedno s Izraelcima u jednoj državi s jednakim pravima za sve. Rezultat bi bio da Izrael izgubi svoj jevrejski karakter”, rekao je navodno Abdulah Trampu, kako je prenijeto francuskom šefu diplomatije.

“Ono što kažete ima smisla, (u scenariju jedne države) premijer Izraela će se za nekoliko godina zvati Muhamed”, odgovorio je navodno Tramp.

Tokom razgovora, kralj je apelovao na Trampa da još ne predstavi svoj mirovni plan, jer ima mnogo teškoća i nema potrebe da se žuri.

“Želim napredak u mirovnom sporazumu jer ako moja administracija ne može da ga postigne, nijedna neće biti u stanju”, odgovorio je navodno Tramp.

Monarh se takođe žalio da nije ni vidio taj dugo očekivani američki prijedlog, niti ga je vidio iko u Evropi. Po kraljevom mišljenju, da bi bio prihvatljiv, sporazum se najprije mora predstaviti relevantnim evropskim i arapskim državama, a to se još nije desilo.

Tri četvrtine od 8,8 miliona stanovnika Izraela su Jevreji, ali zato isto toliko nejevreja živi u Izraelu, na Zapadnoj obali i pojasu Gaze, navode izraelski mediji.

6 Komentara na "Tramp: Premijer Izraela zvaće se Muhamed"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend