Planeta

Tramp Putinu: Rusi, spremite se za nove, lijepe rakete

Američki predsjednik Donald Tramp poručio danas Rusiji da se spremi za “nove, lijepe i pametne rakete” u Siriji.

Tramp je na Tviteru poručio Rusiji da ne bi trebalo da bude partner sa “životinjom koja ubija gasom” svoje ljude i koja u tome uživa.

“Rusija je obećala da će oboriti sve rakete ispaljene na Siriju. Spremi se, Rusijo, zato što će doći lijepe i nove i ‘pametne'”, naveo je Tramp.

Američki predsjednik je u drugom tvitu poručio da je odnos Amerike i Rusije sada gori nego ikad, čak i ako se u obzir uzmu odnosi za vrijeme Hladnog rata.

Na Trampovu objavu reagovala je portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova, koja je istakla da američke pametne rakete o kojima on priča, mogu da unište dokaze o upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

“Pametne rakete bi trebalo da lete ka teroristima, ne legitimno izabranoj vladi koja se godinama bori protiv međunarodnog terorizma na svojoj teritoriji“, istakla je ona.

Trampova najava uznemirila je i Tursku, a ministar odbrane te zemlje upozotio je da bi potencijalni konflikt između Rusije i SAD u Siriji mogao bi da zapali Bliski Istok,

“Ukoliko se dogodi napad na snage (u Siriji) koje podržava Rusija ili bude napad snaga koje podržavaju SAD, Rusija neće moći da se drži po strani ili će izgubiti svoj uticaj. Tako da mogu da počnu ozbiljni sukobi”, rekao je turski ministar za televiziju 24TV, prenosi ruska agencija TASS.

Podsjetimo, odnos između Rusije i SAD zaoštrio se, možda i najviše do sada, nakon navoda o hemijskom napada u u sirijskom gradu Dumi, za koji je optužen režim Bašara el Asada, koji podržava Rusija.

Mnogi smatraju da je pravi sukob između SAD i Rusije, nakon ovog tvita Trampa, izvjesniji nego ikad. Tip prije što je ruska Crnomorska flota već dignuta na noge nakon što su američki ratni brodovi krenuli ka sirijskoj teritoriji.

Iz Rusije je ranije saopšteno da će svaka američka raketa koja krene ka Siriji biti oborena.

 

Send this to a friend