Planeta

Tramp: Rasizam je zlo!

Američki predsjednik Donald Tramp osudio je večeras ekstremnu desnicu, neonaciste i simpatizere stare rasističke organizacije Kju Kluks Klan, navodeći da je “rasizam zlo”, prenijela je agencija AP.

Kritikovan što nije eksplicitno osudio nasilje ekstremne desnice u američkog saveznoj državi Virdžinji, predsjednik SAD danas je na jedan dan prekinuo godišnji odmor i vratio se u Vašington na razgovore sa zvaničnicima Ministarstva pravde i Federalnog istražnog biroa FBI.

Tramp nije do sada lično osudio nasilje u Vidžiniji gdje je predstavnik radikalne desnice automobilom uletio u demonstrante na antirasističkom skupu u kojem je stradala jedna djevojka i oko 20 osoba povrijeđeno.

Agencija Frans pres je ocijenila da je Trampovo odsustvo eksplicitne osude izazvalo nelagodnost pošto je američki predsjednik poznat po brzim reakcijama i komentarima na Tviteru.

Tramp se našao na udaru kritika, čak i njegovih republikanaca, jer je za nasilje okrivio mržnju i netrpeljivost “brojnih strana”, a nije jasno osudio bijele ekstremističke grupe sa skupa.

Generalni direktor američkog farmaceutskog giganta Merk, Kent Frejzer, saopštio je danas da podnosi ostavku na mjesto ekonomskog savjetnika američkog predjsednika.

“Američki zvaničnici moraju da poštuju naše osnovne vrijednosti i da jasno osude sve vidove mržnje, netrpeljivosti i svako izjašnjavanje o nekoj superiornosti koja negira američki ideal da su svi jednaki”, rekao je Frejzer.

Send this to a friend