Planeta Čak 26 kandidata takmiči se za predsjednika SAD

Tramp težak 3,1 milijardu dolara, u svoju kampanju nije uložio ni centa

Donald Tramp (Foto: AP)

Čak 26 kandidata takmiči se za poziciju predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Izbori su planirani za 3. novembra 2020. godine.

Donald Tramp, aktuelni predsjednik SAD, nada se novom mandatu i, kako sada stvari stoje, velike su šanse da ga i dobije.

Džozef Bajden (Joseph Biden), nekadašnji potpredsjednik, trenutno je najjači kandidat Demokratske stranke za titulu prvog čovjeka SAD.

Magazin Forbes istražio je koliko bogatstvo posjeduje svaki od kandidata. Naglašeno je da niti jedan od nominovanih nije odgovorio na pitanja ovog prestižnog medija o svom imovnom stanju. Nisu, ističe “Forbes” to učinili čak ni neki od kandidata Demokrata koji su poznati po svojim oštrim kritikama Trampu zbog sakrivanja svog finansijskog stanja.

Prema “Forbes”-u, Tramp je ubjedljivo prvi. S 3,1 milijardu dolara vrijednom imovinom, on je inače najbogatiji predsjednik u istoriji SAD.

” Ovaj milijarder na mjsetu predsjednika toliko je bogat da sam može bez ikakvih problema isfinansirati vlastitu kampanju. No, ne znači i da će to uraditi. Dok donatori širom države zdušno daju priloge za njegovu kampanju,  on je na taj račun položio tačno 0 dolara, prema posljednjim izvještajima”, piše magazin.

Iza Trampa je Demokrata Tom Stijer (Steyer) gotovo upola je “lakši” u odnosu na Trampa. Njegova se imovina procjenjuje na 1,6 milijardi. Novac je zgrnuo vodeći jedan od najvećih hedž fondova – Farallon Capital. Svjesno ulazeći u rizike od kada je 1986. godine formirao ovu firmu, došao je do toga da je na čelu jednog od najbogatijih fondova u Americi.

Džon Delejni (Delaney) već je “siromašniji” od prethodna dva kandidata. Njegova se imovina procjenjuje na 200 miliona dolara. Blizak je s Stijerom, posebno u finansijskom smislu, jer je ne jednom od njega posuđivao novac. Vlasnik je firme CapitalSource čiji se portfolio procjenjuje na 542 miliona dolara. Od tog novca, 190 miliona došlo je baš od Stijera.

Majkl Benet (Michael Bennet) u tri mandata bio je senator SAD. Ovaj demokrata je, nakon što je 1997. godine napustio državnu službu, odigrao ključnu ulogu u spajanju tri vodeće filmske kuće u SAD u jednu, što mu je donijelo ogroman bonus koji je odmah investirao. Danas je vlasnik hedž fonda, te agencije za promet nekretninama.

“Forbes” ističe i da se profesorsko zanimanje ipak dobro plaća. Dokaz za to im je Elizabet Voren (Elisabeth Warren). Ona i njen suprug Brus Men (Brice Mann), “teški” su 12 miliona dolara. Novac su stekli kao predavači prestižnog univerziteta Harvard, a znanje su unovčili ulaganjem u investicijske fondove, te nekretnine. Njihov dom, kupljen 1995. godine za 447.000 dolara, sada vrijedi nešto više od 3 miliona dolara.

Iako slovi za favorita Demokrata, Džozef Bajden je “siromašak”. Ima tek 9 miliona dolara. Ovaj prekaljeni političar Demokratske stranke, koji je bio i zamjenik Baraka Obame (Barack), nakon što je napustio Bijelu kuću, od izdavačke kuće Flatiron dobio je nešto više od 15 miliona dolara honorara za pisanje knjiga. Na 9 miliona dolara došao je nakon što je kupio kuću u Delaveru. Platio ju je skoro 3 miliona dolara. Druga 3 miliona otišla su na otplatu hipoteka za nekretnine koje posjeduje s svojom suprugom Džil (Jill) širom Delavera.

Kamala Haris (Harris) još jedna je milionerka Demokratske stranke. “Forbes” procjenjuje da joj imovina vrijedi 6 miliona dolara. Ova senatorka je uvijek znala napraviti novac. No, udajom za Daglasa Emhofa (Douglas Emhoff), ona je našla srodnu dušu i u finansijama. Par ima suvlasništvo u nekoliko advokatskih kuća u SAD i nekretnine na najprestižnijim lokacijama Los Anđelesa, San Franciska, Vašingtona…

Forbsovu listu pogledajte OVDJE.

Send this to a friend