Planeta

Tramp: Tražim samo mir u svijetu, ništa više

Donald Tramp

Američki predsjenik Donald Tramp izjavio je povodom obnavljanja sankcija Iranu da se zalaže jedino za mir u svijetu.

On je na Tviteru naveo da su sankcije Iranu zvanično uvedene i da niko ko poslovno sarađuje sa Iranom neće moći da sarađuje sa SAD-om.

“Tražim samo svjetski mir, ništa više” istakao je Tramp.

On se dugo protivio nuklearnom sporazumu sa Iranom i na kraju je ove godine povukao SAD iz tog dogovora, što su kritikovali drugi potpisnici, Evropska unija i Rusija.

Tramp je ranije rekao da je nuklearni sporazum iz 2015. godine “užasan” pošto je omogućio iranskoj vladi da dobije novac koji, prema njegovim riječima, potpiruje sukobe na Bliskom istoku. Iranski predsjednik Hasan Rohani, odmah je sinoć reagovao optužujući SAD da vode “psihološki rat” protiv njegove zemlje.

Tramp je sinoć potpisao ukaz o uvođenju sankcija, tri mjeseca pošto se Vašington povukao iz nuklearnom sporazuma koji je postignut u Beču, 2015. godine između Irana i šest velikih sila-SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Prva faza sankcija podrazumijeva blokadu finansijskih transakcija, uvoza sirovina, kao i kaznene mjere u sektorima kupovine automobila i aviona. Drugi talas sankcija, koji će stupiti na snagu u novembru, pogodiće naftni i gasni sektor u Iranu, kao i iransku centralnu banku.

3 Komentara na "Tramp: Tražim samo mir u svijetu, ništa više"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend