Planeta

Tramp tvrdi: Erdogan želi da primirje u Siriji uspije

Tramp, FOTO: EPA

Predsjednik SAD Donald Tramp danas je saopštio da je razgovarao s turskim predsjednikom Redžepom Taipom Erdoganom koji mu je rekao da je na sjeveroistoku Sirije došlo do “manje” snajperske i minobacačke vatre uprkos prekidu vatre, ali da je ona brzo eliminisana.

“Rekao mi je da je vrlo brzo eliminisana manja snajperska i minobacačka vatra. Veoma želi da primirje ili pauza uspiju”, naveo je Tramp u postu na Tviteru.

“Isto tako, Kurdi žele da se to dogodi, kao i konačno rješenje”, napisao je Tramp.

Granatiranje i pucnjava su se čuli u petak ujutru u sjevernoistočnom sirijskom gradu Ras al Ainu, dan nakon primirja koje su dogovorili Turska i Sjedinjene Američke Države.

Turska vojska granatirala je područja u Siriji u kojima žive civili, saopšteno je u petak ujutru iz “Sirijskih demokratskih snaga” (SDF), predvođenih Kurdima.

Portparol SDF-a Mustafa Bali rekao je da turska vojska, uprkos sporazumu o prekidu vatre, nastavlja sa vazdušnim i artiljerijskim napadima na položaje kurdskih boraca i na civilna naselja.

On je objasnio da je turska vojska granatirala grad Ras el Ajn na sjeveroistoku Sirije.

Dopisnik Rojtersa iz turskog grada Džejlanpinar, koji se graniči sa Ras el Ajnom, javio je ranije da se u ovom sirijskom gradu čula pucnjava i granatiranje.

Međutim, predsjednik Turske  je negirao da je njegova armija nastavila operacije nakon sinoćnjeg dogovora sa američkim potpredsjednikom Majkom Pensom o petodnevnom prekidu vatre, kako bi se omogućilo povlačenje kurdskih jedinica iz “zone bezbjednosti” koju Ankara namjerava da stvori u cilju povratka oko dva miliona sirijskih izbjeglica koji su pronašli utočište u Turskoj.

Ankara se u četvrtak složila s Vašingtonom da zaustavi svoju operaciju na sjeveru Sirije protiv kurdske milicije dok se ona povlači iz pogranične regije.

 

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
PetarPan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PetarPan
Gost
PetarPan

Tramp proriče šta će biti.Šta će još uraditi za mandata…

Send this to a friend