Planeta

Tramp u svom stilu: Mej nije OK, Džonson je bolji

Donald Tramp

Američki predsjednik Donald Tramp optužio je britansku premijerku Terezu Mej da je “uništila Bregzit” i da će trgovati sa EU, a ne Britanijom.

Tramp je u intervjuu za britanski “San” rekao da bi bilo kakav njen pokušaj da zadrži bliske odnose sa Evropskom unijom učinio malo vjerovatnim unosan trgovinski sporazum sa SAD.

“Ako sklope takav sporazum, onda ćemo mi poslovati sa EU umjesto da poslujemo sa Britanijom, tako da bi to vjerovatno uništilo dogovor”, rekao je Tramp.

On tvrdi da je Mej ignorisala njegov savjet opredijelivši se za strategiju “mekog Bregzita”. Upitan za tvrdnje da je nazvao britansku premijerku “nastavnicom koja voli da naređuje”, Tramp je rekao da je to “lažna vijest” “Vašington posta”.

“Ne, ne, ne, ne. Nikad nijesam rekao ništa loše o njoj, to je lažna vijest. Mislim da je ona divna osoba, lijjepo se sa njom slažem”, rekao je Tramp.

Tramp je rekao i da bi bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson, koji je dao ostavku zbog “mekog Bregzita”, bio “odličan premijer”. “On je veoma talentovan momak, mnogo mi se sviđa. Mislim da bi bio odličan premijer, mislim da ima ono što je potrebno”, rekao je Tramp.

Američki predsjednik oštro je napao i gradonačelnika Londona Sadika Kana jer se, kako kaže, nije suprotstavio teroristima i optužio ga za porast kriminala u britanskoj prijestonici.

Istovremeno je optužio i lidere EU da su uništili svoju kulturu i identitet dozvolivši milionima migranata da uđu u Uniju.

Predsjednik SAD dodao je i da će održati odnose sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, uprkos trovanjima nervnim agensom “novičokom” u Solsberiju. Tramp tvrdi da milioni Britanaca podržavaju njegovu politiku.

Američki predsjednik je intervju za “San” dao uoči sastanka sa premijerkom Mej na radnom ručku, poslije kojeg bi trebalo da helikopterom ode u zamak Vindzor da se sastane s kraljicom Elizabetom Drugom.

Očekuje se da će više hiljada ljudi učestvovati u nizu protesta tokom njegovog boravka u Britaniji, podsjeća “San”.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend