Planeta

Tramp zahtijevao da se otpusti Maler, pa odustao

Donald Tramp

Američki predsjednik Donald Tramp u junu prošle godine je izdao naredbu da se otpusti specijalni savjetnik Robert Maler, ali je povukao nakon što je advokat Bijele kuće Don Mekgan zaprijetio da će podnijeti ostavku, piše Njujork Tajms.

List navodi da je Tramp zahtijevao da se otpusti Maler samo nekoliko nedjelja nakon što je specijalnog savjetnika imenovao zamjenik državnog tužioca SAD Rod Rozenštajn, prenosi AP.

Mekgan je rekao da neće dostaviti Trampovo naređenje Ministarstvu pravde, navodi Njujork tajms, koji se poziva na četiri osobe upoznate sa zahtjevom predsjednika, koje nisu imenovane.

Maler, koji istražuje optužbe o navodnoj umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore u SAD 2016, saznao je za incident proteklih mjeseci dok su njegovi istražitelji intervjuisali aktuelne i bivše visoko pozicionirane zvaničnike Bijele kuće tokom istrage o tome da li je predsjednik ometao pravdu, navodi Njujork tajms, a prenosi Rojters.

Portparol Malera, Piter Kar, nije odgovorio na poziv za komentar u četvrtak uveče, navodi AP.

Advokat Bijele kuće Taj Kob, koji radi na slučaju o navodnoj umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore u SAD 2016, odbio je da komentariše navode Njujork tajmsa.

Send this to a friend