Planeta

Tramp želi da osigura NASA: Traži dodatnih 1,6 milijardi dolara za povratak na Mjesec

Donald Tramp

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa zatražila je od Kongresa povećanje budžeta za svemirsku agenciju NASA od 1,6 milijardi dolara kao kaparu, kako bi se Amerikanci ubrzano vratili na površinu Mjeseca do 2024. godine.

Zahtjev za povećanje budžeta, o kome je pisao i američki predsjednik Donald Tramp na Tviteru, uslijedio je dva mjeseca pošto je potpredsjednik Majk Pens proglasio da je cilj skraćenje roka za četiri godine u odnosu na prethodni period vraćanja astronauta na Mjesec.

“Za vrijeme moje administracije, vratićemo NASU u velikane i mi se vraćamo na Mjesec, a zatim idemo na Mars. Ažuriram svoj budžet da uključim dodatnih 1,6 milijardi dolara, tako da možemo da se vratimo u svemir na veliki način”, napisao je Tramp.

Povećani budžet će troškove za NASU povećati na 22,6 milijarde dolara, a najveći dio povećanja namijenjen je istraživanju i razvoju sistema za slijetanje na Mjesec.

Prethodno je NASA objavila da joj je cilj da vrati svemirske letjelice sa posadom na površinu Mjeseca do 2028. godine, nakon što prvo lansira “Gejtvej” u orbitu oko Mjeseca do 2024. godine.

Novi cilj naveden je u trenutku kada je NASA s privatnim partnerima pokušavala da nastavi ljudsku svemersku misiju SAD, a nakon što se završila misija “Šatl” 2011. godine.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
BoleMujica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bole
Gost
Bole

Nisu ni bili na Mjesecu.

Mujica
Gost
Mujica

Čudi me da već nisu snimili slijetanje na Mars

Send this to a friend