Planeta

Trampov bivši advokat potpisao sporazum i priznao krivicu za brojne prevare

Foto: Twitter

Bivši lični advokat američkog predsjednika Donalda Trampa, Majkl Koen, potpisao je sa federalnim tužilaštvom sporazum o priznanju krivice za niz optužbi, uključujući bankarsku i poresku prevaru, te kršenje zakona o finansiranju kampanje.

Nekadašnji advokat predsjednika SAD ranije je priznao da je dao novac i tako “kupio ćutanje” porno zvijezde Stormi Danijels, koja je tvrdila da je imala aferu sa Trampom, što može predstavljati kršenje pravila o finansiranju kampanje, piše BBC.

Koen je radio u Tramp organizaciji duže od deset godina i nastavio da radi kao lični advokat Donalda Trampa, nakon što je on izabran za predsjednika Amerike 2016. godine.

No, već nekoliko nedjelja širile su se glasine o potencijalnoj saradnji Koena i istražitelja protiv Trampa.

On je nekada govorio kako bi za predsjednika “primio metak”, ali je prošlog mjeseca kazao da je njegova lojalnost prema porodici i zemlji bitnija od lojalnosti nekadašnjem šefu.

Dogovor o priznanju krivice povećava pravni rizik za Trampa, zbog mogućnosti da Koen pruži informacije specijalnom savjetniku Robertu Mjuleru, koji vodi istragu o povezanosti Rusije i Trampove predizborne kampanje.

Priroda izvještaja o priznanju krivice je nejasna i ne mora nužno da znači da će Koen sarađivati sa tužiocima protiv Trampa, već bi, jednostavno, mogla da znači da se izjasnio krivim kako bi skratio trajanje suđenja.

Ž.N.

Send this to a friend