Planeta

Trampova “ratna soba”: U šta svi gledaju?

Portparol Bijele kuće Šon Spajser podijelio je na Tviteru fotografiju Donalda Trampa i njegovih najviših savjetnika sa Floride kada je donesena odluka o bombardovanju Sirije. Ako slika vrijedi više od hiljadu riječi, šta nam ova govori, pita se BBC?

Prvo se postavlja pitanje, u šta svi oni gledaju?

Prema Spajserovom tvitu, prisutni gledaju u ekran koji pokazuje potpredsjednika SAD Majka Pensa, ministra odbrane Džejmsa Matisa i generala Džozefa Danforda.

Njih trojica dio su tima zaduženog za nacionalnu bezbiednost, Spajser je iza Trampa sa lijeve strane.

Sam pogled na fotografiju, piše BBC, evocira uspomene na možda najpoznatiju “ratnu sobu“ modernog doba, iz 2011, kada su predsjednik Barak Obama i njegov tim posmatrali kako se odvija akcija ubistva Osame bin Ladena.

Ključna razlika je, naravno, ta da je Obamina fotografija napravljena u Bijeloj kući u posebnoj prostoriji. Tramp i njegov tim su bili u Mar-a-Lagu na Floridi.

Takođe, Džerad Kušner je za stolom, dok je vodeći Trampov strateg Stiv Benon u ćošku. Takođe, jedan od Benonovih najbližih saveznika u Bijeloj kući Stefan Miler sjedi pored Benona, ali jedva se vidi.

Kako piše BBC, još jedna stvar je interesantna u vezi sa ovom fotografijom. Sa predsjednikove lijeve strane je državni sekretar Reks Tilerson. Sa njegove desne? Ministar trgovine Vilbur Ros i ministar finansija Stiv Menušin – osobe koje ne biste trebalo da očekujete na ovakvoj vrsti sastanaka.

Objašnjenje bi moglo da bude to što je Tramp na sastanak sa Đinpingom putovao sa ekspertima za ekonomiju. Tu je direktor Nacionalnog ekonomskog savjeta Geri Koen.

Na fotografiji se vidi i jedna žena – Dina Pauel, zamjenica savjetnika za nacionalnu bezbjednost.

Ona je u toku predsjedničke tranzicije bila savjetnica Ivanki Tramp, kao i Geri Koen i ona je nekada bila na visokom položaju u “Goldman Saksu“.

Na fotografiji su šestorica muškaraca koje bi najbolje bilo opisati kao političke savjetnike, četvorica zvaničnika za nacionalnu bezbjednost i spoljne poslove, tri člana Trampovog tima za ekonomiju i vojni ataše.

“O, i predsjednik. Tu je i on“, piše BBC.

SAD su ispalile oko 60 raketa na sirijsku vazduhoplovnu bazu u blizini Homsa, iz koje su navodno poletjeli sirijski avioni koji su prije nekoliko dana izveli napad hemijskim oružjem u kojem je život izgubilo više od 80 osoba.

Tagovi

Send this to a friend