Planeta

Treći čovjek Vatikana proglašen krivim za pedofiliju

Australijski kardinal i rizničar Vatikana Džordž Pel (77) proglašen je na sudu u Melburnu krivim za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka prije više od dvije decenije.

Porota je Pela proglasila krivim 11. decembra prošle godine nakon četvoronedjeljnog suđenja, a presuda je objavljena juče, nakon što je sudski nalog kojim se zabranjuje medijsko izvještavanje o Pelovom suđenju ukinuo glavni sudija Piter Kid.

Kardinal Pel, kojeg često nazivaju “Rizničarom Vatikana”, zbog njegove funkcije načelnika Službe za ekonomiju, proglašen je krivim za pet seksualnih prestupa počinjenih nad 13-godišnjim dječacima koji su pjevali u zboru katedrale sv. Patrika u prostorijama crkve prije 22 godine.

Kardinal je negirao sve optužbe te je tvrdio kako je nevin, a njegovi advokati podnijeli su žalbu na presudu, koja bi u slučaju uspjeha mogla dovesti do ponovnog suđenja.

Treći čovjek Crkve

Pel je postao najviše pozicioniran sekretar iz svog vijeća savjetnika, a njegovo mjesto će zauzeti neki drugi kardinal iz grupe C-9 koju čine devet kardinala sa svih kontinenata koji Papi pomažu u reformisanju Svete Stolice.

Kardinal, koji je pušten uz kauciju, na sud će se vratiti početkom marta kada će na posebnom ročištu biti objavljena njegova kazna.

Pelova povezanost sa pedofilijskim skandalima seže više od dvije decenije unazad. Kako javlja Vašington Post, Pel je 1993., u vrijeme kad je bio pomoćni biskup u Melburnu, zgrozio javnost prateći australijskog sveštenika Džeralda Ridsdalea na suđenje zbog seksualnog zlostavljanja dječaka u njegovoj župi.

Kako je kasnije priznao, bio je uz Ridsdalea jer su se on i njegovi nadređeni nadali da će njegova prisutnost ublažiti presudu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
vnk
Gost
vnk

Znači kad nije SPC i Kačavenda nema komentars. Sve vam je normalno.

Djuradj Wilkins
Gost
Djuradj Wilkins

Naravno da nije normalno, ali kao sto oni u Kanadu ne komentarisu bolesnike poput Kacavende i ostalie mnogobrojne osudjivane bolesnike iz SPC tako i odje nema komentarisanja.A vi bi To da opravdate monstruma Kacavendu i njegova monstruozna djela?…vjerovatno da ste iz istog tabora cim ga branite

vnk
Gost
vnk

Sramota da mi ne dozvoliste da odgovorim na ovakav komentar: “vjerovatno da ste iz istog tabora čim ga branite”. Ako ne dozvoljavate onda budite korektni, pa izbrišite komentare.

Send this to a friend