Planeta Hiljade mrtvih

Tri godine otkako filipinska policija ubija narkomane i dilere

Duterte

Tri godine otkako je na Filipinima pokrenut rat protiv droge i dalje se nastavljaju nezakonita ubistva od strane policije, a vlast odbija da sprovede istrage o tome, javlja Rojters.

U izvještaju pod nazivom “Oni samo ubijaju” Amnesty International je ovog ponedjeljka zatražio od Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija da odobri rezoluciju kojom se traži istraga na Filipinima, gdje je na djelu “opasna normalizacija” ilegalnih egzekucija i policijskog zlostavljanja.

Tačan broj smrti tokom rata protiv droge koji je započeo predsjednik Rodrigo Duterte nije moguće utvrditi, ali se pretpostavlja da je tokom policijskih akcija ubijeno više hiljada ljudi. Iz policije tvrde da su osumnjičeni, koje policija ubije tokom akcija, naoružani i da se odupiru hapšenju.

Vlasti negiraju optužbe da je riječ o egzekucijama narkomana i dilera, te tvrde da porodice žrtava mogu tužiti policiju ako misle da je riječ o nelegalnim ubistvima.

Policija ubija ljude koji pripadaju najsiromašnijim slojevima

Iz AI tvrde da vlasti zataškavaju tačan broj ubijenih, ali sigurno je riječ o ljudima koji pripadaju siromašnom sloju i čije porodice nemaju sredstva za pravnu bitku protiv policije.

Iz izvještaja te organizacije iz aprila, koji se fokusirao na provinciju Bulakan, gdje je sada centar borbe protiv droge, zabilježeno je 27 ubistava u 20 incidenata, od čega je 18 bilo policijskih operacija.

U tri četvrtine slučajeva ubijeni su se nalazili na policijskom spisku osumnjičenih za povezanost sa drogom. AI pretpostavlja da je više od pola tih ubistava neopravdano.

Vlasti negiraju da su ubistva neopravdana

Policija tvrdi da su ubistva, koja se događaju tokom akcija u kojima se policajci pretvaraju da žele da kupe drogu, rezultat samoodbrane.

Portparol predsjednika Dutertea Salvador Panelo prošle nedjelje je izjavio kako policija postupa u skladu sa zakonom, te je poziv na djelovanje UN nazvao miješanjem stranih vlada, koje je nastalo na temelju lažnih vijesti i neistinitih narativa.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bez prenemaganj
Gost
Bez prenemaganj

Duterte čisti bez kompromisa. Da ovako počnu sve zemlje ovoj bi se pošasti brzo stalo na kraj.

Ne duvaju više
Gost
Ne duvaju više

Ruke ti se zlatile!

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Ako je istina kapa do poda samo udri

Radosav72
Gost
Radosav72

E ako za 3godine ovakvih “mjera” nijesu iskorijenili drogu nece nikad, “smrdi” ovo na borbu za monopol nad narkoticima

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Ođe nebi niko živ osto.

Animus
Gost
Animus

Jedini lijek protiv narko biznisa, kakva crna ljudska prava.

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Kakav je ovo tiranin…

vjecna da je
Gost
vjecna da je

tacan naslov je 3 godine kako policija ubija po zakonu visestruke ubice filipinske djece…ruke im se pozlatile

Barbados
Gost
Barbados

Bravo

Crnogorcina
Gost
Crnogorcina

Nije ti niko kriv sto ne znas da vaspitas djecu. A ovaj Idi Ami sta radi je necuveno!

Send this to a friend